Tarım ve Orman Bakanlığı, çevre ve görüntü kirliliği oluşmaması için kurban bayramı dolayısıyla kurbanlık hayvanların kesimi ve atıkların bertaraf edilmesi konusunda önemli uyarılarda bulundu. Genelgede, atıkların çevre ve su kaynaklarını korumak amacıyla çukurlara gömülmesi ve kesim alanlarının içme ve kullanma suyu temin edilen su havzalarının dışında belirlenmesi gerektiği vurgulandı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı imzasıyla yayımlanan genelgede, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından 81 ile gönderilen tedbirlerin alınmasının önemi vurgulandı. Bu tedbirler, içme ve kullanma suyu temin edilen baraj, göl, gölet ve su havzaları ile dere ve nehirlerde su kalitesinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacıyla alınmalıdır.
Genelgede ayrıca, kurban satış ve kesim alanlarının içme ve kullanma suyu temin edilen su havzalarının dışında belirlenmesi gerektiği, böylece içme suyu kaynaklarının kirlenmesinin önüne geçilmesi gerektiği belirtildi. Kırsal yerleşim yerlerinde hayvan kesim faaliyetlerine izin verilmemesi ve hayvan kesimi yapılacak yerlerde çevre kirliliği ve su baskınları gibi sorunların önlenmesi gerektiği de vurgulandı.
Genelgede ayrıca atıkların sızdırmaz torbalara konulup bertaraf edilmesi ve sıvı atıkların ayrı olarak toplanması gerektiği belirtildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, kurbanlık hayvanların kesiminde çevre ve görüntü kirliliğine dikkat edilmesi gerektiğini de vurguladı.
Genelgede ayrıca, kurbanlık hayvanların kesim yerlerinin belirli şartları sağlaması gerektiği, kurban kesiminin sokak, park, bahçe ve meydanlarda, akarsu kenarlarında yapılmaması gerektiği, atıkların hayvanlara ve çevreye yayılmaması gerektiği belirtildi. Kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportlarının yetkililere teslim edilmesi gerektiği de genelgede yer aldı.
Genelgede ayrıca, kurban etinin saklanması, soğutulması, taşınması ve derinin yüzülmesi ve tuzlanması konularında da önemli bilgiler yer aldı.