Uzman Psikolog Sadık Sun, maddi olarak güçlü olan insanların mutlu olmadığını ve içsel olarak huzursuz olduklarını belirtiyor. Sun'a göre, aile içinde yapılan sohbet en temel mutluluk kaynağıdır ve insanlar birbirlerine gitmeyi, hasbihal etmeyi, sohbet etmeyi bırakarak birbirlerinden uzaklaşmaya başlamaktadırlar.
Son zamanlarda şiddet olaylarının arttığına dikkat çeken Sun, insanların aniden şiddet uygulamadığını ve öfkelendiğini belirtiyor. Bu durumun temel sebeplerinden biri rol model olmak olduğunu ifade ediyor.
Sun şöyle diyor: "İnsanlar birbirlerinden uzaklaşmanın sonucu olarak manevi olarak eksik kalmaya başladılar."
Maddiyatla manevi ruh boşluğunu doldurma çabasının insanları birbirine daha fazla şiddetli davranışlar sergilemeye yönlendirdiğini belirten Sun, "Hazzın ve hızın çağında yaşıyoruz. Yani insanlar bir şeylere koşmak zorunda oldukları bir dönemdeyiz. Doyumsuzluklar zirvede. Sürekli koşuşturma ve bir yerlere yetişme telaşı, insanların birbirlerini görmelerine zaman ayıramamalarına neden oluyor. Eskiden birbirimizi arar, kapıyı çalar, ziyaretler yapardık. Misafirliğe önem veren insanlar, maalesef birbirlerine gitmeyi, hasbihal etmeyi bırakarak birbirlerinden uzaklaşmaya başladılar. Uzaklaşmanın getirdiği durum, insanların manevi olarak eksik kalmasına yol açtı. Kişinin dini ibadetlerini tam olarak yerine getirmemesi ve aşırı dünya sevgisi, bu manevi boşluğu maddi nesnelerle doldurmaya başladı. Bu da insanların daha fazla mal ve mülk peşinde koşmalarına neden oldu. Maddi ruh boşluğunu doldurma çabası, insanların birbirine daha fazla şiddetli davranmalarına yol açtı." şeklinde konuşuyor.
Maddi anlamda dünyayı metalaştırmanın insanları mutlu etmek için yeterli bir neden olmadığını vurgulayan Sun, "Maddi olarak güçlü olan insanlara baktığımızda aslında mutlu değiller. İnsanlar içsel olarak huzursuzdurlar. Koştukları ve elde etmeye çalıştıkları şeyler, elde ettikçe daha fazla mutsuz olmalarına yol açıyor. Yani burada kurulmuş bir tuzak var. Daha çok koşarsam, daha çok elde edersem mutlu olurum düşüncesi, uzun süreli mutluluğu getirmiyor. Mutluluğun gerçekleşmesi, huzurla ilişkilidir. Mutluluğu uzakta aramak gerekmiyor. Evlatlarımızla sohbet etmek ve eşimizle konuşmak, insanlar için en temel mutluluk kaynağıdır." diyor.
Şiddetli eylemlerin son zamanlarda arttığını dile getiren Sun, "İnsanlar öfkelendikçe şiddete başvuruyorlar. Ne yazık ki şiddetli davranışlar son zamanlarda çok daha sık görülüyor. İnsanlar ani bir öfke ile şiddet uygulamıyorlar. Bu durumun altında yatan sebeplerden biri de rol model almadır. Yani toplum, bazen şiddetli eylemleri destekliyor veya bunları gerçekleştiren insanlar aile içinde kahraman gibi görülüyor. Oysaki şiddetli eylemler veya öfkesine hakim olamamak, kişinin aslında aciz olduğunun bir göstergesidir. Bu nedenle insanların yaşadıklarını diyalog ve iletişim yoluyla çözmeleri gerekmektedir." diyor.
Problemleri ve sıkıntıları biriktirmenin de sonuçları olduğunu söyleyen Sun, konuşmasına şöyle devam ediyor: "Yani yaşadığımız sorunları ve sıkıntıları zamanında çözmeliyiz. Eğer problem şiddetli bir noktaya gelmişse, alttan alma alışkanlıkları vardır. Kişi itiraz etmediği, alttan aldığı, konuşmadığı ve sınırları çizmediği sürece bir noktadan sonra tepki göstermeye ve sağlıksız yöntemlere başvurmaya başlar. Bu nedenle iletişim kanallarımızı güçlendirmeli, sağlıklı bir iletişim modeli geliştirmeli, ilişkilerimizi güçlendirmeli, kendimize zaman ayırmalı ve hobilerle meşgul olmalıyız. Maddi anlamda metalaşma veya araç ve gereçlerin peşinden koşmanın mutluluk getirmeyeceğini bilmemiz gerekiyor. Yanı başımızdaki mutluluk kaynaklarını göz ardı etmemeliyiz."