Dünya

Aspartam için "kanserojen" uyarısı: Cola'da da var

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi (JECFA), aspartamın insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyerek değerlendirmede bulundu.

Yapılan inceleme sonucunda aspartamın "muhtemel kanserojen" olarak sınıflandırıldığı belirtildi.

Uluslararası Tatlandırıcılar Birliği (ISA) gibi markaların da üyesi olduğu bir birlik, aspartamla ilgili incelemelerin yeterli bilimsel dayanaklara sahip olmadığını iddia etti.

Aspartam, şekerden 200 kat daha tatlıdır ve yiyecek ve içeceklerin kalorisiz şekilde tatlandırılmasını sağlar.

Diyet veya şekersiz ürünlerde, ayrıca sakızlarda da aspartam bulunur, Coca Cola Zero ve Pepsi Max gibi içeceklerde yaygın olarak kullanılır.

Tahminlere göre, aspartam yaklaşık 6 bin farklı gıda ürününde kullanılmaktadır.

Geçen yıl Fransa'da yapılan bir gözlemsel çalışma, aspartam dahil olmak üzere daha fazla yapay tatlandırıcı tüketen kişilerin kanser riskinin yüksek olduğunu gösterdi.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), geçtiğimiz ay kilo kontrolü için şeker içermeyen tatlandırıcıların tercih edilmemesi konusunda tüketicilere kılavuzlar yayımlamıştı.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }