Kuraklık, Avrupa'daki zeytin ve zeytinyağı üretimini tehdit ediyor. Portekiz, İtalya ve İspanya'da üretim düşerken, Türkiye'de ise bu yıl zeytin ve zeytinyağı üretiminden tarihi rekor bekleniyor.
Türkiye, pazarda payını artırmak için yeni üretim ve ihracat stratejileri belirliyor.
Zeytinyağı ihracatında 1 milyar dolarlık bir rekora ulaşmak için Türkiye, katma değeri yüksek üretim ve satışa odaklanıyor.
Avrupa'da zeytin ve zeytinyağı sektöründe kuraklık nedeniyle sorunlar yaşanıyor.
İSPANYA'DA BEKLENTİLERİN ALTINDA ÜRETİM
Dünyanın en büyük zeytin üreticisi olan İspanya, aşırı sıcaklar nedeniyle bu yıl beklenen üretim miktarının altında kaldı.
Bu durum Avrupa'da fiyatların artmasını beklenmesine yol açtı.
GÖZLER TÜRKİYE'YE ÇEVRİLDİ
Kuraklık nedeniyle, İspanya dahil olmak üzere Avrupa'da zeytin ve zeytinyağı üretiminde kriz yaşanırken, gözler Türkiye'ye çevrildi.
YENİ TEDBİRLER
Türkiye, yaşanan gelişmeleri dikkate alarak yeni tedbirler uyguluyor.
20 CENT KARŞILIĞI TÜRK LİRASI KESİNTİSİ UYGULANACAK
Bu kapsamda, dış talep nedeniyle artan dökme ve varil zeytinyağı ihracatının, daha değerli ürünlere katkı sağlamak amacıyla kilogram başına 20 cent karşılığında Türk Lirası kesintisi uygulanması kararlaştırıldı.
Konuyla ilgili olarak yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin son sayısında yer aldı.
PAZARDA GÖZLER TÜRKİYE'YE ÇEVRİLDİ
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, 2022'de zeytin üretiminin yıllık yaklaşık yüzde 71 artışla 2 milyon 976 bin 654 ton olduğunu, zeytinyağında ise yıllık yüzde 79 artışla 421 bin 717 ton üretildiğini ve bu rakamların tüm zamanların rekoru olduğunu açıkladı. Böylece Türkiye'nin sofralık zeytin üretiminde dünya lideri, zeytinyağı üretiminde ise dünya ikincisi konumuna yükseldiği belirtildi.
TÜRKİYE BU YIL TARİHİ REKOR BEKLİYOR
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, İspanya ve İtalya'nın dünyanın en büyük zeytinyağı tedarikçisi ülkelerinden olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
Rekoltenin düşük olması sebebiyle bu ülkelerdeki kooperatifler mallarını satmadı ve sektöre arz etmedi. Bu nedenle sektör, dünya pazarından tedarik etmeye çalışıyor. İspanya, küresel ısınmadan Türkiye'den daha fazla etkilendi. Geçtiğimiz yıl Türkiye ve Yunanistan şanslıydı. Zeytinyağı üretiminde büyük bir başarı kaydettik. İhracatımız ve çiftçilerin gelir düzeyi arttı. Geçen yılki ihracatımız yıl boyunca 55 bin tondu, bu yıl ise 8 ayda 135 bin tona ulaştı. Yıl sonu hedefimiz olan 150 bin ton ihracatı rahatlıkla başaracağız. Türkiye, bu yıl zeytinyağı ihracatında 1 milyar dolar hedefi belirledi ve bunu rahatlıkla gerçekleştireceğiz. Bu tarihi bir rekora işaret ediyor. İspanya, Japonya ve Çin'e satış yapamıyor. ABD, bizim ikinci büyük pazarımız. İspanya'nın boşluklarını yavaş yavaş dolduruyoruz, bunu bir fırsata çevirmeye çalışıyoruz. Oradaki azalma ve sıkıntılar nedeniyle ihracatımız ve gelirlerimiz arttı.