40-50 yaşlarında daha sık görülen ve sessizce ilerleyen mesane kanseri; idrarda kan, ayaklarda şişlik, sırt ağrısı ve sebepsiz kilo kaybı gibi belirtilerle kendini gösterir.
Erken teşhis, mesane kanserinin tedavisinde büyük önem taşımaktadır. Mesane kanserinin evresi, derecesi ve hastanın genel sağlığı dikkate alınarak özelleştirilmiş tedavilerle başarı sağlanmaktadır.
Doç. Dr. Fatih Yanaral, mesane kanserinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Sigara kullananlar 3 kat daha fazla risk altında
Sigara bağımlılığı olan mesane kanserinin en önemli nedenlerini sıralayan Yanaral, şunları söyledi:
"Sigara: Sigara kullananlar, sigara kullanmayanlara göre mesane kanserine yakalanma riski en az 3 kat daha fazladır. Sigara dumanındaki kimyasallar, idrar yoluyla dışarı atılır. Ancak bu zararlı kimyasallar mesanenin iç yüzeyine zarar vererek kanser riskini artırabilir.
İleri yaş: Mesane kanseri genç yaşlarda nadiren görülür. Ancak yaş ilerledikçe, özellikle 40-50 yaşlardan sonra risk artar.
Erkek cinsiyeti: Mesane kanserinin görülme sıklığı kadınlara göre erkeklerde daha yüksektir.
Kimyasallara maruz kalma: Böbrekler zararlı kimyasalları filtreleme ve mesaneye taşıma işlevinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle mesanede biriken bazı kimyasallar, mesane kanseri riskini artırır.
Kronik mesane iltihabı: Uzun süre kullanılan idrar sondaları ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları mesane kanseri riskini artırabilir.
Kişisel veya ailede kanser öyküsü: Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ve özellikle pelvise yönelik radyasyon tedavileri, mesane kanseri gelişme riskini artırır. Ayrıca ailesinde mesane kanseri veya başka bir kanser öyküsü olan kişilerde mesane kanseri riski daha yüksektir."
Mesane kanserinin yüzde 25'i geç teşhis ediliyor
Erkeklerde dördüncü sıklıkta görülen mesane kanserinin yaygınlığının her geçen gün arttığını belirten Yanaral, "2022 verilerine göre, yeni kanser teşhisi konulan hastaların yüzde 4'ten fazlası mesane kanseri oluştururken, tüm kansere bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 3'ü mesane kanseri kaynaklıdır. Mesane kanseri genellikle mesanenin iç yüzeyinden başlar ve ilerledikçe daha derin kas dokuya doğru büyüyerek lenf bezlerine yayılabilir. Sigaraya bağlı olarak ortaya çıkan ve başlangıçta hiçbir belirti vermeyen mesane kanserinin yüzde 25'i ileri evrede geç teşhis edilmektedir." dedi.
Yanaral, "Mesane kanseri, metastaz yapmadan önce şu belirtileri gösterebilir ve hastalığın erken teşhisini sağlayabilir:
İdrarda kan: Mesane kanserinin en yaygın ve önemli belirtisi olan idrarda kan genellikle ağrısızdır ve kolaylıkla fark edilebilir.
Ayaklarda şişlik: İdrar yollarında oluşan kötü huylu tümör, böbreklerin işlev bozukluğuna neden olur ve buna bağlı olarak hastanın ayaklarında şişlik meydana gelir.
Sırt ağrısı: Tümörler büyüdükçe veya kanser hücreleri yayıldıkça sırt veya bel ağrısı meydana gelebilir.
İstenmeyen kilo kaybı: Mesane kanserinin belirtilerinden biri, zayıflamış bağışıklık sistemiyle ilişkili kilo kaybı ve iştahsızlıktır.
Diğer idrar şikayetleri: İdrar yolu enfeksiyonlarına benzer şekilde, mesane kanseri idrar yaparken ağrı ve yanma hissi gibi idrar şikayetlerine neden olabilir. Kanama nedeniyle idrar yapamama da görülebilir. Ayrıca sık idrara çıkma ihtiyacı ve ani idrara çıkma isteği gibi şikayetler de ortaya çıkabilir."
Kişisel Tedavi Yöntemleri ile Yüksek Başarı
Erken teşhis ve tedavinin mesane kanseri için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Yanaral, "Mesane kanseri için farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Kanserin evresi, derecesi ve yerine bağlı olarak özelleştirilmiş tedavi planlanır. Cerrahi, mesane kanserinin öncelikli tedavi yöntemidir. Ameliyatlarla kanserin evresine ve yerine göre başarılı sonuçlar elde edilebilir. Bazı hastalara tümoru küçültmek ve ameliyat sırasında çıkarılması gereken doku miktarını azaltmak için kemoterapi verilir. Ameliyat sonrası, kanserin tekrarlama riskini azaltmak için bazı tedaviler uygulanır. Ayrıca bazı hastalara ameliyat sonrası kemoterapi, radyasyon tedavisi, immünoterapi veya hedefe yönelik tedaviler uygulanabilir." dedi.