Sedat ve Naif Akgök kardeşler, Bingöl Merkez Kervansaray mevkiinde tarla kiralayarak sebze yetiştiriciliği yaparak geçimlerini sağlıyor. Akgök kardeşler, sebze yetiştiriciliğiyle ilgili olarak İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

Aile mesleği olarak sebze yetiştiriciliği yapan Akgök kardeşler, sebze yetiştirme sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.

Akgök kardeşler, aşırı sulamanın sebzelere zarar verdiğini ve çapalama işleminin önemine dikkat çekti.

"Sebze iki kez çapalanır"

Naif Akgök

Sebze yetiştiricisi Naif Akgök, "Sebze yetiştiriciliği yapıyoruz. Şu anda sebze çapası yapıyoruz. Çapa, sebzeler ekildikten sonra hafif gübreleme ve ilk sulama yapıldıktan sonra yapılır. İlk çapa önemlidir, sürekli sulama da iyi değildir. Sebze iki kez çapalanır. İlk çapa, ektikten sonra yapılan ilk sulama sonrası yapılır, diğeri ise sebzeler olgunlaştığında yapılır." dedi.

"Güneşin altında çalışmak kolay değil"

Mesleğin zorluklarından bahseden Akgök, "Güneşin altında çapa yapmak kolay değil, zor bir iş. Biz 13 yıldır sebze işiyle uğraşıyoruz. Tarla kiralayıp sebze ekiyoruz." dedi.

"Yağışlar tarlaya göre sebzeye etki eder"

Son zamanlardaki sağanak yağışlar hakkında konuşan Akgök, "Ekme zamanı fazla sulama yapılmadığı takdirde yağmurların zararı olmaz. Bu tarlaya göre değişir, kırmızı toprakta olumsuz etkisi olur ve sebzeyi sarartır. Ancak sert ve çakıllı arazide olumsuz etkisi olmaz, aksine iyi gelir ve sebze toprağa daha iyi tutunur." açıklamasını yaptı.

"Aşırı sulama ve çapalama zararlıdır"

Akgök, "Bizden aldıkları tohumları eken insanlar, bizimle karşılaştırarak neden bizimki gibi olmuyor diye soruyorlar. Çünkü onlar çok sulama yapıyor. Biz motorla sulama yapıyoruz. Biz traktörle hat açarken onlar elle açıyor. Bakımlarına dikkat etmiyorlar. Fazla sulama sebzeleri sarartır ve büyümelerini engeller. İnsanın susadığında su içmemesi gerektiği gibi sebzenin de her zaman sulanması gerekmez, sulamaya ihtiyaç duymadığında sulanmaz. Fazla çapalama da sebzelere zarar verir. Sürekli çapalama yapılırsa sebzeler iyi büyümez." şeklinde konuştu.

"Baba mesleği olarak sebze yetiştiriciliği yapıyoruz"

Sedat Akgök (Soldaki)

Sedat Akgök, "Yaklaşık 15 yıldır Kervansaray bölgesinde sebze işi yapıyoruz. Bölge halkı artık bizi tanıyor. Bu iş kolay değil. Babamız bu işi küçüklüğünden beri öğrendiği için biz de onunla beraber yapıyoruz. Mesleği ondan öğrendik. Tarla kiralayıp sebze yetiştiriyoruz. İnsanlar hizmetimizden memnun. Organik sebzeler üretiyoruz. Bir işi severek yapmak gerekiyor." açıklamasını yaptı. 

Kaynak:  (İLKHA)