Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Ramazan Bayramı gibi bu bayramda da buruk bir başlangıç yaşadıklarını söyledi. Deprem sebebiyle herkesin bir hüznü olduğunu belirten Bakan Yumaklı, hükümet, vekiller ve yerelde faaliyet gösteren dinamiklerin ellerinden gelenin en iyisini yapmaya devam ettiklerini ifade etti.
Bakan Yumaklı, depremin ilk gününden itibaren deprem bölgesinde yapılan çalışmalardan bahsetti. "Çiftlik hayvanlarının bu dönem içerisinde beslenmesini sağlamak için on bir ilin tamamında 16 bin tonluk, Kahramanmaraş özelinde ise yaklaşık 4 bin tona yakın yem dağıtımı yapıldı. Çiftlik hayvanları için yine yaklaşık 16 bin 700 çadır dağıtıldı bu on bir ilde. Bunun yine 6 bin 500'e yakını Kahramanmaraş'ta dağıtıldı. Yine bu dönemde süt üretimi yapan işletmelerin ellerinde bu sütlerin kalmaması, ekonomiye kazandırılması için bakanlığımızın ilgili birimleri inisiyatif aldı. Ve bu süreç içerisinde yaklaşık 175 bin tonluk bir sütün işletilmesi için ilgili işletmelere yönlendirilmesi sağlandı. Bunun da yaklaşık 30 bin tonu yine Kahramanmaraş'tan idi." dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Et ve Süt Kurumu'nun besilik ve depremden zarar görmüş, yaralanmış hayvanlarla ilgili alım yaparak, özel bir fiyat uyguladığını ve bu süreçteki mağduriyetleri engellediğini belirtti. Ayrıca bakanlık olarak üreticilere depremin ilk gününden itibaren destek olduklarını söyledi.
Bakan Yumaklı, "Her bir zayi olan, telef olan hayvanın yerine aynısının verilmesi konusundaki çalışmalarımız sona erdi. Bununla ilgili dağıtımlar da başladı. Zaman içinde bu dağıtımın tamamlanmasını öngörüyoruz. Yine kırsalda evi yıkılan vatandaşlarımız için şu anda 143 bin 261, Kahramanmaraş'ta da 30 bin 310 köy evinin yapımına başlandı. Yetiştiricilerimizin deprem afeti nedeniyle farklı zararlarını da karşılamaya devam ediyoruz. Aynı olan tarım desteklerinin uygulamasına başlamıştık ancak depreme özel olarak bunları nakdiye çevirdik ve diğer desteklerle birlikte erken bir tarihte depremzedelere ödedik." diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Kahramanmaraş'ın tarım ve orman alanında marka bir şehir olduğunu belirterek, kentte önemli çalışmalar yürüttüklerini ve 21 yılda yaklaşık 22 milyar liralık destek ve yatırım yapıldığını söyledi.
Bakan Yumaklı, su ve sulama alanında farklı barajlar, göletler ve depolama tesisleri yatırımlarının yapıldığını ve Kahramanmaraş'ın 672 milyon metreküplük su depolama alanına kavuştuğunu belirtti.
Bakan Yumaklı, yaklaşık 2,5 milyarlık hibe krediyle birlikte 13 bin 500'e yakın projeye destek verildiğini ve bu projelerin hesaplanan kısmıyla 18 bin kişiye istihdam sağlandığını ifade etti.
Bakan Yumaklı, Kahramanmaraş'ın orman varlığı açısından önemli bir şehir olduğunu ve 180 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanımız liderliğinde çok önemli projelerin hayata geçirileceğini vurgulayarak, Türkiye ekonomisine katkının artması için tarımın dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Tarımsal üretimin zorluklara rağmen devam etmesi gerektiğini ve gıda arz güvenliğinin milli bir güvenlik meselesi olduğunu vurguladı.