Adıyaman'ın Sincik ilçesine bağlı Gömükan Köyü'nde yaşayan kişiler, atalarından miras kalan tarlalarda geleneksel yöntemlerle buğday hasadına devam ediyorlar.
Köy, yüksek ve dağlık bir bölgede olduğu için köylüler yüzyıllardır bu geleneksel buğday hasadı yöntemini kullanmayı sürdürüyorlar ve birlikte yardımlaşmanın getirdiği keyifli sohbetlerin tadını çıkarıyorlar.
"Tarlalarımız dağlık alanlarda"
Mehmet Boz
Orakla biçme işlemini serin havaların geldiği zamanlarda gerçekleştirdiklerini belirten köylülerden Mehmet Boz, "Buğday hasadı geçim kaynağımızdır ve atalarımızdan beri bu işi yaparız. Buğdayı orakla biçtikten sonra patozla döveriz. Buğday hasadı bitince mısır ekimiyle uğraşmaya başlarız. Tarlalarımız küçük ve dağlık olduğu için buraya biçerdöver getiremiyoruz. Bu yüzden ürünleri elle biçiyoruz." dedi.
"Buğday hasadı bittikten sonra mısır ekeceğiz"
Aziz Çetin
Ellerle yapılan buğday hasadının atalarından bu yana bu şekilde devam ettiğini belirten Aziz Çetin, "Köyümüzde eskiden beri bu iş yapılıyor. Tarlalarımız az ve dağlık olduğu için buğdayı orakla biçiyoruz. Biçtikten sonra buğdayı patozla döveriz ve samanı ayrıştırırız. Ayırdığımız samanı hayvanlar için yem olarak saklarız. Buğday hasadı bitince mısır ekmeye başlarız. Mısır işi sonbahara kadar sürer. Bu iş atalarımızdan beri böyle devam ediyor. Tarlalara traktör giremediği için hala aynı yöntemlerle devam ediyoruz." diye konuştu.
"Bu iş dedelerimizden beri devam ediyor"
Ahmet Karaca
Köylülerden Ahmet Karaca, asırlardır süregelen bir geleneği sürdürdüklerini ifade ederek, "Bu iş atalarımızdan beri böyle devam ediyor. Tarlalarımız engebeli ve dağlık olduğu için traktörler buralara ulaşamıyor. Tarla sürme işini hayvanlarla yaparız. Başka çare bulamadık. Depremden dolayı şu anda zorluklar yaşıyoruz." şeklinde konuştu.