Bingöl Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği, 7-8 Haziran 2023 tarihlerinde ortaklaşa "Bingöl Üniversitesi Sürdürülebilir Arıcılık Ekosistemi ve Bingöl Bal Arısı Islah Çalıştayı" düzenledi.
Çalıştayın oturum başkanlıklarını PİKOM Koordinatörü Doç. Dr. Nusret Özbay ve Arı ve Doğal Ürünler Ar-Ge ve Ür-Ge Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ferdi Akman yaptı.
İki günlük program, 7 Haziran'da Bingöl arıcıları ve akademisyenlerinin Bingöl Üniversitesi Modern Arıcılık Kompleksi (BÜMAK) ve arılık ziyareti ile başladı. 8 Haziran'da, Bingöl Üniversitesi Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda devam eden çalıştayın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan düzenleme kurulu adına yaptı.
Çalıştay Onursal Başkanı Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Islah Çalıştayı programında yaptığı konuşmada Türkiye'de Arıcılıkla ilgili bazı merkezlerin ve doğrudan arıcılıkla ilgili yüksek lisans ve doktora programlarının Bingöl Üniversitesinde ilk defa kurulduğuna dikkat çekerek, "Arıcılıkla ilgili faaliyetlerimiz iyi gidiyor, paydaşlarımızla birlikte bu süreci çok iyi yönetiyoruz. Yapılacak çok çalışma var. İslah çalışması da bunlardan bir tanesi." dedi.
Prof. Dr. İbrahim Çapak, Arkadaşlarıyla beraber 4,5 yıl önce Kara cehennem tarafında bir yerde bir arıcının arılarını gördüklerini ve orada has olan arılardan alınan numunelerin Ankara'ya gönderildiğini söyledi. Sonuç olarak Bingöl'e has arıların ortaya konulduğunu ifade eden Prof. Çapak "Bingöl'ün şartlarına uygun çok daha verimli hale getirilir. Bugünkü çalıştay da bunun bir sonucudur." şeklinde konuştu.
Çalıştayın birinci oturumunda, "Yerel Arı Irk/Genotiplerinin Önemi ve Islah Metodları", "Arı Islahı Önemi ve Arıcılığa Yansıması" ve "Arı Sağlığı İçin Etkin Probiyotikler" konularında sunumlar yapıldı. İkinci oturumda ise "Bal Arılarında Biyoteknoloji Uygulamaları", "Türkiye'de Uygulanan Islah Projeleri, Önemi ve Bingöl Yerel Bal Arısı Çalışması", "Ana Arılarda Kalite Kriterleri ve Kaliteyi Etkileyen Yetiştirme Faktörleri" ve "Bingöl Bal Arısı Islah Sürüsünün Oluşturulması" hakkında sunumlar gerçekleştirildi.
Çalıştaya çevre illerin arıcı birliği başkanları, akademisyenler, öğrenciler ve arıcılar da katıldı.