Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurduğu ve mRNA bazlı Covid-19 aşısı sayesinde bütün dünyanın tanıdığı şirket BioNTech, yarın yargı karşısına çıkıyor…
Dünya genelinde neredeyse 7 milyon insanın ölümüne yol açan corona virüsü salgını ile mücadele etmek için mRNA tabanlı bir aşı geliştiren BioNTech zorlu bir hafta bekliyor.
Korona virüsü aşısı olanlar tarafından aşının kalıcı yan etkileri ve hasarı nedeniyle dava açıldı, bu nedenle şirket yarın Almanya'da yargılanacak. Şirketin kurucuları Ozlem Tureci ve Ugur Sahin tarafından Mainz'da kurulan şirketin iki müşterisi, daha önce aşı yaptırdıktan sonra kalıcı hasar meydana geldiği için tazminat davası açtılar.
İddiaya göre, bir kadın sağlık çalışanı, aşı olduktan sonra kalp problemi yaşadı ve beyin sisi oluştu. Dava, Hamburg'daki bölgesel mahkemede görülecek. Bu, yüzlerce iddiadan biri ve açılan davaların 1 milyon avroya kadar para talep ettiği belirtiliyor.
Şirketlerden biri Düsseldorf merkezli Rogert & Ulbrich, diğeri Mainz merkezli Casar-Preller'dir. BioNTech ise suçlamaları reddederek üretilen aşıların güvenlik kontrolünden geçtiğini belirtti. BioNTech yetkilileri, önyargılı bir bağlantı gösterilemediğini söyledi.
Financial Times, BioNTech'in davayı kaybetmesi halinde doğrudan şirkete maddi bir zarar verilmeyeceğini, ancak Avrupa Birliği'nin aşı üreticilerini yasal olarak koruduğunu ve davanın kaybedilmesi halinde hükümetlerin suçlanabileceğini bildirdi. Rogert & Ulbrich ve Casar-Preller adlı hukuk firmaları, insanların endişelerini kötüye kullanarak maddi kazanç elde etmekle suçlanmalarını yalanladılar.