Güncel

BTD Başkanı Yılmaz: Tüketici, uygulanan zam dalgalarıyla mükellef konumunda

Son günlerde birçok ürüne ve vergi oranlarına zam yapılmasıyla ilgili olarak Bursa Tüketiciler Derneği (BTD) Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketicinin uygulanan zam dalgalarıyla neredeyse bir mükellef konumuna geldiğini belirtti.

" data-oembed_provider="youtube" data-resizetype="noresize" data-title="<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/su9OTPi1DKM" width="560">">

Loading...

?wmode=transparent&jqoemcache=DiSeB" title="<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/su9OTPi1DKM" width="560">" width="425">

Tüketicinin ekonomik çıkarlarının korunması için piyasa gözetimi ve denetiminin sıkı bir şekilde yapılması gerektiğini belirten Yılmaz, zam uygulamalarının marketler tarafından keyfi olarak kullanılmaması için denetime ihtiyaç olduğunu söyledi.

"Uygulanan zam dalgalarıyla tüketici neredeyse bir mükellef konumuna gelmiştir"

Yılmaz, ülkemizin en temel sorununun gelir dağılımındaki adaletsizlik olduğunu belirterek, "Zaman zaman yapılan zamlar ve dolaylı vergiler, gelir dağılımındaki adaletsizliği daha da artırmaktadır. Tüketici neredeyse bir mükellef konumuna gelmiştir. Tüketicinin ekonomik çıkarlarının korunması için piyasa gözetimi ve denetiminin sıkı bir şekilde yapılması gerekir. Uygulanan zamların marketler tarafından keyfi olarak kullanılmaması için denetim yapılmalıdır. Tüketiciler, devletin uyguladığı KDV oranlarıyla ürünlere tekrar zam geleceği konusunda endişelerini bizimle paylaşıyorlar. Maaşlarını almadan zam dalgasıyla karşı karşıya kalmaktan şikayet ediyorlar. Dolaylı vergilerle birlikte durumun daha da kötüleştiğini belirtiyorlar" dedi.

"Borçlanma ve tüketime dayalı yanlış politikalar nedeniyle bedelini sadece tüketici ödemektedir"

Tüketicinin zam şaşkınlığı içinde ne yapacağını bilemediğini söyleyen Yılmaz, "Ülkemizin ekonomisi üretime dayalı olmadığı için borçlanma ve tüketime dayalı yanlış politikalar nedeniyle bedelini sadece tüketici ödemektedir. KDV'nin yükseltilmesiyle devlet ve marketler tüketicinin karşısına çifte bir zam çıkarmıştır. Tüketici bu zor durumda henüz maaşını almamışken para vermeye başladı. Tüketici için hayat her geçen gün daha zor hale gelmektedir. En azından fırsatçılara meydan verilmemesi için zorunlu maliyetler bile eklenmiş olsa bile tüketicinin keyfi zamlardan korunması için devletin piyasa gözetimi ve denetimi yapması gerekmektedir" diye belirtti.

"Enflasyonla mücadele istiyoruz"

Yılmaz, "Türkiye ekonomisinde üretim kaynaklı politikalar üretilmedikçe ihtiyaç olduğunda bu yollara başvurulduğunu sık sık görüyoruz. Tüketici adına maaş veya piyasa zammı istemiyoruz. Enflasyonla mücadele istiyoruz. Ülkemizdeki fiyat politikası tüketiciye alım gücünden daha fazla yük getirmektedir. Tüketici bu yük altında ezilmektedir. Dolaylı vergiler dünyanın en adaletsiz vergileridir. KDV'nin eklendiği adaletsiz vergiler daha da katmerleşmektedir. Tüketici lehine bir denge oluşturulması ve insanca yaşam koşullarının sağlanması hükümetin sorumluluğundadır" şeklinde konuştu.

"Piyasa gözetimi ve denetimi etkin olarak yürütülmelidir"

Maşlara ve zam oranlarına bakıldığında mekanizmanın her zaman tüketici aleyhine çalıştığını belirten Yılmaz, "Tüketicinin yaşamı her geçen gün daha da zorlaşıyor. Devlet zaman zaman KDV indirimleri ve yükseltmeleri yapmaktadır. Ancak bu uygulamalar tüketici aleyhine sonuçlara yol açmaktadır. Bir ürünün fiyatını maliyetler belirler. KDV yükselişlerini keyfi bir zam fırsatı olarak kullanmak kabul edilemez. Piyasa gözetimi ve denetimi etkin bir şekilde yapılmalıdır" dedi.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }