Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından 7354 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun bazı maddelerinin iptali için açılan dava sonucunda Anayasa Mahkemesi, kanunun bazı maddelerinin iptaline karar verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı maddelerinin iptali istemiyle açılan dava sonucunda Anayasa Mahkemesi, kanunun bir kısım maddesinin iptaline karar verdi. İptal edilen madde, kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenleneceğini belirtiyordu.

Bu iptal sonucunda, öğretmenlik ve uzman öğretmenlik gibi konularla ilgili geçmiş sayılan süreler, eğitim programı ve yazılı sınava ilişkin usul ve esaslar gibi konuların yönetmelikle düzenlenmesi nedeniyle uzman ve başöğretmenlik sınavı ve süreci çıkmaza girmiştir. Daha önce CHP tarafından açılan bir dava sonucunda 2008 yılında verilen iptal kararıyla ortaya çıkan kaos, keşmekeş, mağduriyet ve hak kayıpları, şimdi yeniden CHP'nin başvurusuyla öğretmenlerin karşısına çıkmıştır.

Iptal davası sürecinde Anayasa Mahkemesi'nde yapılan açıklamada, "2008 yılında oluşturulan mağduriyetin tekrar yaşanmaması" ve "öğretmenlik mesleğinde kariyer basamaklarına ayıran ve ilerlemeyi sınav vb. şartlara bağlayan hükümlerin, öğretmenler arasında ayrışmalara neden olduğu" vurgulanmıştır. Öğretmenlerin kendi tasarrufları dışındaki hukuki bir süreç nedeniyle mağdur oldukları ve devlet eliyle ayrıştırıldıkları ifade edilmiştir.

Ne yazık ki sorumsuzca açılan iptal davası sonucunda öğretmenlerin hak kayıpları göz ardı edilerek, yeni mağduriyetlerin ortaya çıkmasına neden olunmuştur. Kariyer Basamakları Yönetmeliği'nin 2006 yılında CHP tarafından açılan iptal davası sonucunda iptal edilmesi binlerce öğretmeni mağdur etmiştir. Ancak sorumsuz bir zihniyet bu hata ve yanlışlarla yüzleşmedi ve yük öğretmenlerin omuzlarına bindi.

Öğretmenlerimizin ana muhalefet partisinin sorumsuz ve sorunlu eylemlerinin sonuçlarına katlanmalarına izin verilmemelidir. İptal kararının yürürlüğe gireceği tarihe kadar var olan hukuki durum ve kazanılmış haklar korunmalıdır. Ayrıca 2023 yılında da devam edecek olan terfi süreci, fakültenin meşru beklentileri ile idari istikrar ve hukuki güvence ilkelerine uygun olarak sürdürülmelidir.

Siyasi irade, Anayasa Mahkemesi'nin kararına dayanarak gerekçelerini dikkate alarak yeni bir yasal düzenleme yapmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ise mevcut kariyer basamaklarında ilerleme sürecini hızlandırarak tamamlamalıdır.

2006 yılında yine CHP’nin açtığı iptal davası sonrasında kariyer basamakları düzenlemesinin iptal edilmesi on binlerce öğretmeni mağdur etmişken, hatalarının ve yanlışlarının sonuçlarıyla hiçbir zaman yüzleşmemiş, yüzleşmek zorunda kalmamış sorumsuz zihniyet tarafından Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal istemiyle yine Anayasa Mahkemesi’ne taşınmasının yükü öğretmenlerin omuzlarına bindirilmiştir.

Öğretmenlerimiz, ana muhalefet partisinin sorumsuz ve sorunlu eylemlerinin sonuçlarına katlanmak zorunda bırakılmamalıdır. İptal kararının yürürlüğe gireceği güne kadar var olan hukuki durum ve kazanılmış haklar korunmalı; hâlihazırda devam etmekte olan 2023 yılı kariyer basamakları ilerleme süreci öğretmenlerimizin haklı beklentileri ve idari istikrar, hukuk güvenliği ilkeleri ekseninde sürdürülmelidir.

Siyasi irade vakit kaybetmeksizin Anayasa Mahkemesi’nin kararına göstereceği gerekçeleri esas alarak yeni bir yasal düzenleme yapmalıdır. Millî Eğitim Bakanlığı’na düşen görev ise mevcut kariyer basamaklarında ilerleme sürecini hızlandırarak nihayete erdirmek, 2023 yılı kariyer basamakları sürecini tamamlamaktır.

Kaynak: MEHMET NEZİR ŞEKER