Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, İstanbul'daki ikili zirve sonrası ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Tahıl Koridoru Anlaşması'yla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anlaşmanın yeniden uzatılmasını temenni ediyoruz ve tahılın ihtiyaç sahiplerine daha sık ulaşmasını umut ediyoruz. Sürenin de 2 yıla çıkması için çaba sarfedeceğiz" dedi. Zelenski ise "Dünya genelinde tahıl koridorunun işlemesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin İstanbul'a gelmesi üzerine Vahdettin Köşkü'nde törenle karşıladı.
İki lider daha sonra baş başa görüşmeye geçti. İki buçuk saatlik görüşmenin ardından iki lider ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından bazı satır başları şu şekilde:
"Sayın Devlet Başkanı değerli dostum Zelenskiy, kıymetli heyet, sizi içtenlikle selamlıyorum. Son görüşmemizi geçen yıl Lviv'de gerçekleştirdik. Türkiye ve Ukrayna dostluğu her alanda güçlendi.
Biz barış için yoğun çaba harcadık. Savaşı reddettiğimizi kaydettik. Kırım'ın ilhakından bu yana Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimizi her platformda ifade ettik. Yardımlarımızla dayanışmamızı gösterdik. Savaşın uluslararası hukuk temelinde müzakerelerle sona erdirilmesi için en çok çaba sarfeden ülke olduk.
Son derece önemli bir görüşmeyi İstanbul'da gerçekleştirdik. Geçen yıl İstanbul'da imzalanan Karadeniz tahıl girişimiyle 33 milyon ton tahıl ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Anlaşmanın yeniden uzatılmasını temenni ediyorum ve tahılın daha sık ulaşmasını umut ediyoruz. Sürenin de 2 yıla çıkması için çaba sarfedeceğiz.
Ukrayna NATO'ya üyeliği hak ediyor. Barışın geri dönmesi en büyük arzumuz, bu konuda anlayış farklılıkları olsa da. Ukrayna'nın yeniden ayağa kalkmasına her türlü desteği sağlayacağız.
Zelenski ise konuşmasında şunları söyledi:
"Rusya'nın Ukrayna'ya ve halkımıza yönelik saldırganlığıyla başa çıkmak için gösterdiğiniz misafirperverlik için minnettarız. Bugün Türkiye'nin liderliği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katkılarıyla uluslararası barışa nasıl katkıda bulunacağımızı tartıştık. Karadeniz bölgesindeki durumu ele aldık. Kimse bölgedeki devletimiz ve halklarımızın çıkarlarına karşı güç kullanarak istediğini kabul ettiremez. Bu tür şeyler tehlikeleri yeniden başlatabilir ve insanların hayatlarını etkileyebilir. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne olan Türkiye'nin desteği için minnettarız. Kırım'daki durumu da konuştuk, Rusya tarafından kontrol edilen ve tehdit ve risk olarak kullanılan bir bölge. Karadeniz Tahıl Girişimi için de insani yardımlarınız için minnettarız.
Rusya, sanki Karadeniz'de olan her şey ona aitmiş gibi davranıyor. Bölgedeki istikrar bizim sorumluluğumuzdadır. Tarım güvenliği Asya, Avrupa ve Afrika'da önemlidir. Birlikte bu açlık ve sosyal kaosla mücadele etmeye yardımcı olmamız hem güvenliğimiz hem de ekonomik büyüme ve insanlarımızın refahı için önemlidir. Bugün çeşitli projeleri görüştük. Ukrayna ve Türkiye bu projeleri birlikte gerçekleştirebilir. İnsansız hava araçlarını ve stratejik alanları da içeriyor. Bugün ilgili anlaşmayı da imzaladık. Geçen yıl bu planı tanıttım. Bu barış planını hayata geçirmek için çalışıyoruz. Türkiye bu barış planında liderlik etmeye hazır. Sayın Cumhurbaşkanının Ukrayna'nın NATO üyeliğini hak ettiğini ifade etmesi beni ayrıca mutlu etti. İnsanlar bizim önceliğimizdir. Esir tutulan Kırım Tatarlarını kurtarmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Henüz bir sonuç elde etmediğimiz için bu konuda daha fazla ayrıntı veremem."