6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep'te birçok cami, çoğunluğu tarihi camiler olmak üzere hasar gördü.
Tarihi kale etrafında bulunan Şirvani Camii ve Handanbey Camii gibi birçok cami, depremlerin ardından yaşanan hasar nedeniyle ibadete kapatıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından şerit çekilerek ibadete kapatılan camilerin ne zaman açılacağı bilinmiyor. Bu durum mahalle sakinleri ve esnafı rahatsız ediyor.
Hırsızlar ve madde bağımlıları, camilerin ibadete kapalı olmasını fırsat bilerek camilerden hırsızlık yapıyor ve ciddi zararlar veriyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde ciddi hasar alan Gaziantep'teki tarihi camilerin hırsızların ve madde bağımlılarının hedefi olması üzüntüye neden oluyor.
Restorasyonuna başlanılmayan camiler hırsızların ve madde bağımlılarının mekânı haline geldi
Depremler üzerinden aylar geçmesine rağmen kent genelindeki camilerin restorasyon çalışmaları başlamadığı için HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, ibadete kapalı ancak restore edilmeyen camilerin hırsızların ve madde bağımlılarının hedefi haline geldiğini belirtti.
Tarihi camilerin aylardır ibadete kapalı olması ve restorasyon çalışmalarının başlamaması üzüntü verici. Göçer, risklerin ortadan kaldırılarak restorasyonun bir an önce tamamlanması ve camilerin en kısa sürede tekrar açılması çağrısı yapmaktadır.
Camilerin kapatılması nedeniyle mahalle sakinlerinin ibadetlerini uzak camilerde yapmaları gerekiyor. Göçer, camilerin ve diğer tarihi yapıların aslına uygun olarak restore edilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Ağır hasarlı olmayan camilerin restore çalışmaları hızlandırılmalı ve camilerdeki hırsızlık olaylarına önlem alınmalıdır.
"Deprem büyüktü ama acımız daha büyük"
Göçer, camilerin restorasyon çalışmaları tamamlanana kadar güvenlik görevlilerinin camilere verilmesi gerektiğini belirterek, ibadete kapalı olan camilerin hırsızların ve madde bağımlıların mekânı haline gelmesinin üzüntü verici olduğuna dikkat çekti.
Göçer, 6 Şubat'ta meydana gelen büyük depremin Gaziantep dahil 11 ilde etkili olduğunu ve birçok can kaybı yaşandığını söyledi. Depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Göçer, hala yaralı ve engelli vatandaşların olduğunu belirtti. Depremde en çok etkilenen İslâhiye ve Nurdağı ilçelerinin olduğunu ifade etti. Depremin ardından sahada yer aldıklarını ve şu anda İslâhiye ve Nurdağı'nda evlerin yapıldığını söyledi. Depremzedelere en kısa sürede kendi evlerine kavuşmalarını diledi.
"20 tane tarihi camimiz ibadete kapalı"
Gaziantep'teki depremlerde başta Kurtuluş Camii olmak üzere birçok caminin büyük zarar gördüğünü söyleyen Göçer, Gaziantep kent merkezinde 23 cami olduğunu ve bunlardan 3 tanesinin ibadete açık olduğunu, 20 tanesinin ise kapalı olduğunu belirtti. Mahallelerde yaşayan vatandaşların vakit namazlarını camilerde kılamadıklarını çünkü tüm camilerin hasarlı olduğunu ifade etti. Hasarlı camilerin bir an önce onarılması gerektiğini söyledi. Vatandaşların Cuma namazlarında ve Ramazan ayında ibadetlerini nerede yapacaklarını sorduklarını ifade etti.
"Camilerin ihalesinin yapılıp restorasyon çalışmalarının başlaması lazım"
Göçer, camilerin ibadete kapalı olmasının hem acı bir durum olduğunu hem de esnafa ciddi zarar verdiğini söyledi. Camilerin restorasyon tarihlerinin ve sürelerinin belirsiz olması nedeniyle vatandaşların sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Bazı camiler için 3 yıllık bir restorasyon süresinin belirlendiğini ve sadece 6 ay sürecek bir ihale sürecinin olduğunu söyledi. Göçer, işin uzadığı sürece vatandaşların camilerden uzaklaştıklarını ve bir an önce camilerin restore edilmesi gerektiğini ifade etti.
"Camilerin ibadete açılması gerekiyor"
Camilerin kapalı olmasının hırsızların mekânı haline geldiğini belirten Göçer, "Hırsızlar ve madde bağımlıları camilerdeki kabloları ve değerli eşyaları çalıyorlar. Çevredeki vatandaşlar rahatsız oluyor ve tedirginlik yaşıyorlar. Aynı zamanda vakıf mallarına zarar veriyorlar. Yetkililerin camilerin restorasyonunu başlatması ve en kısa sürede camileri ibadete açması gerekiyor" dedi.
"Hırsızlar camilerdeki malzemeleri çaldığı gibi camilere de zarar veriyorlar"
Göçer, hırsızlık olaylarının yaşanmaması için camilerde güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini söyledi. Camilere bir veya iki bekçi gönderilerek çevrenin güvenliğinin sağlanabileceğini ve hırsızlık olaylarının önüne geçilebileceğini ifade etti. Tarihi camilere zarar verilmemiş olacağını söyledi. Camilerde tedbir alınmadığı için ciddi hırsızlık olayları yaşandığını ve özellikle sakin mahallelerde hırsızlık olaylarının daha da arttığını belirtti. Hırsızların camilerdeki malzemeleri çalarak camilere zarar verdiğini söyledi.
"Camiler bir an önce restore edilmelidir"
Tarihi sokaklara yakın konumları nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken camilerin ibadete kapalı olmasının esnafı da olumsuz etkilediğini belirten Göçer, camilerin bu şekilde kapalı olmasının kente maddi ve manevi zarar verdiğini ifade etti. Camilerin bir an önce restore edilmesi gerektiği çağrısında bulundu.