Tarımsal sulama abonelerinin çoğunlukta olduğu borçlu iller olan Şanlıurfa ve Mardin'de, DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, borcunu ödemeyen abonelere hukuki işlem başlatılacağını ve aboneliklerinin sonlandırılacağını duyurdu.
DEPSAŞ Enerji, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Siirt illerinde 2,2 milyon aboneye hizmet vermektedir ve ödenmeyen elektrik faturaları konusunda önemli uyarılarda bulunmuştur.
Şirket, hizmet verdiği 6 ilde tarımsal sulama abonelerinin yüzde 80'inin ödenmemiş fatura borcu olduğunu belirtmiş ve bu borç miktarının ve borçların kabul edilemez bir seviyeye ulaştığını vurgulamıştır.
DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, borcunu zamanında ödeyen abonelerin bu durumdan hak ihlali yaşadığını ifade ederek, "Bölgemizdeki ödenmeyen elektrik borçları artık sürdürülemez bir noktaya ulaştı. Şirket olarak temel faaliyet ve hizmetlerimizi yerine getirmekte bile zorlanır hale geldik. Özellikle Şanlıurfa ve Mardin'deki tarımsal sulamadan kaynaklı ödenmeyen elektrik borçları, tüm bölgedeki elektrik tedarik hizmetlerimizi olumsuz etkilemeye başladı." şeklinde konuştu.
"Haksız rekabeti engelleyeceğiz"
Karagüzel, elektrik borcunu ödemeyen aboneler hakkında hukuki süreç başlatılacağını belirterek, "Yaklaşık 30 bin tarımsal sulama abonesinin 23 bini Şanlıurfa ve Mardin illerinde yaşamaktadır. Bu iki ildeki tarımsal sulama abonelerinin yaklaşık yüzde 90'ı borcunu ödememiştir. Başka bir deyişle, tarımsal sulama abonelerinin yüzde 90'ı borçludur. Bizim Enerji Bakanlığı ve Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu'nun regülasyonlarına uygun şekilde kamu düzenini koruma sorumluluğumuz bulunmaktadır. Borcunu zamanında ödeyen abonelerimize karşı, ödemeyen aboneler haksız rekabet oluşturmaktadır." açıklamasını yaptı.
"Borcunu ödemeyenler suç işliyor"
Karagüzel, borcun tahsil edilememesi durumunda hukuki hakların kullanılacağını belirterek, "Elektrik borcunu ödemeyen abonelerin elektrikleri, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nin 35. Maddesi gereğince dağıtım şirketi tarafından kesilmek istenecektir. Bu kesme işlemine rağmen elektrik borcunu ödemeyen tarımsal abonelerin güvence bedeli borçtan mahsup edilerek abonelikleri sonlandırılacaktır. Ardından ödenmeyen elektrik borçları için hukuki süreç başlatılacaktır. Ayrıca elektrik borcunu ödemeyen abonelerin tekrar elektriğinin bağlanmaması için talepte bulunulacaktır. Enerji alınmasını engellemek ve müdahaleleri önlemek için gerekli tedbirler paydaşlardan destek alınarak alınacaktır. Bu nedenle elektrik borcunu ödemeyen tüm abonelerimizi borçlarını hızlı bir şekilde ödemeye çağırıyoruz." şeklinde konuştu.
"Sekiz yıldır borcunu ödemeyenler var"
Açıklamada, vadesi geçmiş borçların uzun yılları kapsadığı ve tarımsal sulama kapsamında sekiz yıldan bu yana borcunu ödemeyen abonelerin olduğu belirtildi. Hasat döneminde bile ödenmeyen borçların haksız rekabete yol açtığı vurgulandı ve tarımsal üretim yapan çiftçilerin, borçlarına rağmen faizsiz ve geri ödemeli kredi imkanından yeterli katılım göstermediği ifade edildi.
Karagüzel, "Elektriği peşin olarak satın alıyoruz. Ancak elektrik kullanımından sonra faturalandırdığımız elektriğin ödeme süresini de göz önünde bulundurarak, normal şartlarda tahsilatı 35-40 günde yapıyoruz. Tarımsal kalkınmanın sürdürülebilirliğine zarar gelmemesi için tüm imkanlarımızla çiftçilerin yanındayız. Çiftçimizin ve ülkemizin kalkınması önceliğimizdir. Elektrik borcunu ödemeyen abonelerimize bir kez daha çağrıda bulunuyoruz ve ülke ekonomimize ciddi zarar veren bu borcun ödenmesini talep ediyoruz." dedi.