Sağlık

Diyetisyen Avcı: Doğru Et Pişirme Yöntemleriyle İlgilenmek Önemlidir

Mideyi yormamak için beslenmeye dikkat etmek Kurban Bayramı'nda artan et tüketimi için büyük bir öneme sahiptir.

Diyetisyen Semira Avcı, etin haşlama ya da ızgarada pişirilerek tüketilmesini ve sebzelerle birlikte pişirilmesini önermektedir.

Avcı, etin büyük parçalar halinde buzdolabına konulmaması gerektiğini ve eksi 18 derecede 3 ay boyunca buzlukta saklanması gerektiğini belirtmektedir.

Avcı, çiğ veya az pişmiş etin insanlara hayvanlardan geçebilecek birçok mikroba neden olabileceğine dikkat çekmektedir.

"Kurbanlıkların veteriner kontrolünden geçmiş olması gerekiyor"

Semira Avcı

Avcı, doğru et pişirme yöntemlerine vurgu yaparak "Bayramlar iyi dilekler ve iyi duyguların paylaşıldığı güzel günlerdir. Herkese sevdikleriyle beraber huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir bayram diliyorum. Sağlık, yeterli ve dengeli bir beslenme ile elde edilir. Kurban Bayramı'nda seçilen kurbanlıkların veteriner kontrolünden geçmiş olması gerekmektedir. Bu şekilde daha sağlıklı olurlar. Kurban Bayramı'nda etin doğru şekilde nasıl pişirileceği ve saklanacağı çok önemlidir. Et ateşe yaklaştıkça kanserojen madde miktarı artar. Kızartma işlemi sırasında da kanserojen maddeler daha çok oluşur. Sağlık açısından daha iyi olan haşlama ve ızgarayı tercih etmek daha doğrudur," dedi.

"Eti sebzeyle beraber pişirmek daha doğru olacaktır"

Avcı, etin kesildikten bir gün sonra tüketilmesi gerektiğini belirterek, "Et sindirimi diğer sebzelerden daha zor olduğu için çeşitlilik sağlamak ve sindirimi kolaylaştırmak için eti herhangi bir sebzeyle birlikte pişirmek daha doğrudur. Etin yanına ızgara sebzeler eklemek veya bol limonlu bir salata ile tüketmek daha doğru olacaktır. Çiğ veya az pişmiş et yemek hayvandan insana geçebilecek birçok mikroba neden olur. Bu nedenle etin doğru şekilde pişirilmesi gerekmektedir. Et ilk kesildiği zaman daha sert olur. Bu nedenle mide ve bağırsak rahatsızlıkları olan kişilerin eti kesildikten bir gün sonra tüketmeleri daha doğrudur," dedi.

"Eti buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sararak buzdolabına koyalım"

Avcı, etin eksi 18 derecede saklanması gerektiğini belirterek, "Kestiğiniz eti büyük parçalar halinde buzdolabına koymamanız gerekmektedir. Her kullanım için eti buzdolabı poşeti veya yağlı kağıda sararak buzdolabına koymak daha doğrudur. Büyük parçalar halinde saklamanız durumunda her seferinde çıkarıp eritip tekrar dolaba koymak zorunda kalırsınız ve bu da etin zarar görmesine neden olur. Etin eksi 18 derecede 3 ay boyunca buzdolabının dondurucu bölümünde saklanabilir," ifadelerini kullandı.

"Kahvaltı için etin kesilmesini beklemeyin"

Avcı, hafif bir kahvaltıyla başlamanın önemli olduğunu belirterek, "Sağlıklı beslenme konusunda birkaç genel öneri sunmak istiyorum. Günü hafif bir kahvaltıyla başlamak daha sağlıklı olacaktır. Kahvaltı için etin kesilmesini beklememek önemlidir, çünkü et biraz sert olur ve bir süre beklemesi daha iyidir. Günü hafif bir kahvaltıyla başlayıp öğle yemeğinde et tüketmek daha doğru olacaktır. Etin yanına herhangi bir salata veya sebze ızgarası eklemek daha sağlıklı olacaktır. Akşam yemeği için kuru baklagiller veya sebze yemeği tercih etmek daha doğrudur. Sindirim sorunlarını önlemek için yiyeceklerin iyice çiğnenmesi önemlidir. Et zaten sert olduğu için yavaş yavaş tüketmek gerekmektedir. Kilo kontrolü için akşam yemeklerinden bir saat sonra yürüyüş yapmak faydalı olacaktır," şeklinde konuştu.

Avcı son olarak şu uyarılarda bulundu:

"Ette demir bulunmaktadır ve bu demirin aktifleştirilmesi için yanında limonlu yeşil bir salata tüketilmelidir. Kırmızı et biraz daha yağlı bir et olduğundan, kalp ve damar hastalığı olan bireylerin daha az yağlı veya yağsız et tercih etmeleri ve doğru pişirme yöntemleriyle tüketmeleri daha iyidir. Kendimizi şeker ve çikolata tabaklarıyla avutmamamız gerekmektedir. Misafirperver bir toplum olabiliriz, ancak bazen ikramları geri çevirmemiz gerekmektedir. Bayramlar, sevdiklerimizle geçirdiğimiz özel günlerdir. Amacımız keyifli vakit geçirmektir." 

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }