Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, karma eğitim hakkında yaptığı açıklamalarda, "Kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerin en büyük argümanı, 'Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum' oluyor. Benim Milli Eğitim olarak birincil hedefim ne? Kız çocuklarının okullaşmasını sağlamak. O zaman veliyi ikna etmek için biz, gerekirse kız okulları da açmalıyız, veli isteyince çocuğunu kız okullarına veya erkeklerin gittiği okullara gönderebilmeli." açıklamasında bulundu.
Eğitim Bir-Sen (EBS) 3 No'lu Şube Başkanı Erol Ermiş, konuyla ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.
"İsteyen karma eğitim alsın, isteyen de karma olmayan okullarda öğrenimini sürdürebilsin"
Eğitim Bir-Sen 3 No'lu Şube Başkanı Erol Ermiş
Bakan Tekin'in karma eğitim hakkındaki açıklamalarını hatırlatan Ermiş, "Karma eğitim dünyanın bir gerçeği ancak dünyanın bir başka gerçeği de var ki karma olmayan okullar da var. Bu okullar dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de mevcuttur. Türkiye'de bu konuda işler çok daha iyi gitti ancak 28 Şubat Post Modern Darbesi'yle birlikte birçok kız okulu karma eğitime dönüştürüldü. Bu dönemde toplumda ciddi bir sıkıntı oluştu. Tabii ki zaman geçtikçe toplum değişiyor ancak hala bazı insanlar karma eğitimi istemiyor. Dolayısıyla insanların talepleri bizim için önemli ve değerlidir. İsteyen karma eğitim alabilmeli, isteyen de karma olmayan okullarda öğrenimini sürdürebilmelidir. İnsanların taleplerini son derece makul görüyoruz." dedi.
"Kız anadolu liselerimiz var, giden öğrenciler de başarılı ve mutlu"
Ermiş, "Özellikle Türkiye'de kız anadolu liselerimiz bulunmaktadır ve bu okullara giden öğrencilerimiz son derece başarılı ve mutludur. Karma okullara da öğrenciler isteyerek ve severek gitmektedir, bir sıkıntı yaşamamaktadırlar. Karma okulu savunanların, "diğer okulları istemiyoruz, kapatacağız" demesi doğru değildir. Karma eğitim isteyenlere "siz karma eğitim alamazsınız" demeyi de doğru bulmuyoruz. Bakan da insanların ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını söylüyor. Özellikle imam Hatip okullarında kız-erkek ayrılığı görülmemektedir ve böyle bir şikayet gelmemiştir, veliler ve öğrenciler son derece memnundur." şeklinde konuştu.
"Karma eğitime karşı değiliz, karma eğitim mecburiyetine karşıyız"
28 Şubat Darbesi'nden sonra karma eğitimin ve tartışmanın tabu haline geldiğine dikkat çeken Ermiş, "Bu konular konuşulduğunda hemen bir grup harekete geçiyor ve bu tartışmaları istemiyor. Türkiye'nin modernleşme sürecinde kız okulları açıldı ve bu okullardan birçok faydalı öğrenci yetişti. Bu normalleşmenin yeniden sağlanmasını istiyoruz. Her ihtiyaç olduğu kadar okullar açılmalı ve arz-talep dengesine dikkat edilmelidir. Arz-talep dengesini bozan işlerden kaçınılmalıdır. Karma eğitime karşı değiliz, karma eğitim zorunluluğuna karşıyız." şeklinde ifade etti.