Son yıllarda sıkça yaşanan elektrik kesintileri çiftçileri oldukça rahatsız ediyor.
Çiftçiler, bir yandan ekim yaparken bir yandan da sulama yapamadıkları için elektrik kesintilerinden dolayı mağduriyet yaşıyorlar ve geçtiğimiz günlerde elektrik şirketini savcılığa şikayet etmişlerdi.
Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, sorunun giderek büyüdüğünü belirterek sadece çiftçilerin değil faturasını ödeyen abonelerin ve tarlası olmayan köylülerin komşuları yüzünden elektriklerinin kesildiğini ve mağduriyet yaşadıklarını iddia etti.
Pamuk ve mercimek ekiminin başladığını ancak sulama yapılmadığı için verimin düşük olacağını dile getiren Erbeyi, devletin bu soruna bir an önce çözüm bulması gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde ülkenin ekonomisinin olumsuz etkileneceği uyarısında bulundu.
Erbeyi ayrıca, tüm bu sorunlara çözüm olabilecek olan GAP kanalının 47 yıldır beklenmesinin de bir hukuki yolla çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti.
"Sabah 08.00 ile 18.00 saatleri arasında bölgeye elektrik vermiyorlar"
Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi
Erbeyi, elektrik kesintilerinin uzun süreli olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Mardin ovasında pamuk ekildi. Pamuk birçok yerde 'Koza Dönemi' dediğimiz döneme geldi. Ne yazık ki bu dönemde DEDAŞ tarafından yapılan elektrik kesintileriyle yine ezberlerden biri tekrarlanıyor. Özellikle bu bölgede DEDAŞ artık bir kangren haline geldi. Çiftçinin sulama için kullandığı elektriği sabah 08.00 ile 18.00 saatleri arasında kesiyorlar. Akşam saatlerinde verilen elektrik de sağlıklı değil, arızalar ve diğer kesintiler oluyor. Maalesef çiftçiler bu durumdan mağdur oluyor. Anlamadığımız şey, bu durumun bilerek ve isteyerek yapıldığı, fakat kimse sesini çıkarmadığıdır. Bu sadece çiftçiye yapılan bir haksızlık değil, ülke geneline yapılan bir zulümdür ve ülke ekonomisine, ülkenin tahıl deposuna darbe vurur. Yani tam koza döneminde, verimi belirleyen dönemde elektriğin kesilmesi ile sulamanın da kesilmesi manidardır ve yanlıştır. Herkesin bu duruma itiraz etmesi gerekmektedir."
"Köylerde bir dönüm arazisi olmayan vatandaşların suyu yokken elektriği kesmek uygun değildir"
Elektrik kesintileri sonucunda borcu olmayan ve bir dönüm arazisi olan vatandaşların bile elektriklerinin kesildiğini belirten Erbeyi, "Buğday hasadının ardından şimdi mısır ektik ve amaçladığımız ürünler kuru toprakta su olmaması ve sulama yapılamadığı için zarar görüyor. Bazıları henüz ekim bile yapmamış durumda. Bu şekilde bir haksızlık ve yanlışlık kabul edilemez. Herkesi cezalandırmak doğru değildir. Köylerde bir dönüm arazisi olmayan vatandaşların suyu yokken, elektriğin kesilmesi uygun değildir. Bu uygulama doğru değil, sorumluluktur ve günahkardır. Mezopotamya Mardin Ovası, ülkenin tahıl ambarının yüzde 25'ini karşılamaktadır ve 50 dereceye yakın sıcaklıkta ürünleri ülkenin dört bir yanına göndermek isterken yüksek faturalar ve elektrik kesintileri gibi maliyetlerle karşı karşıya kalıyoruz. Biz çiftçiyiz, bu ülkenin önemli insanlarıyız. Ürettiğimiz ürünlerle herkesin sofrasını besliyoruz. Fakat özelleştirilen elektrik şirketi bölgede terör estirmektedir ve kimse bunun sorumluluğunu üstlenmiyor." şeklinde konuştu.
"Dünyada gıda krizi varken çiftçilere pozitif ayrımcılık yapılmalıdır, aksi takdirde zor şartlarda üretim yapılamaz"
Erbeyi sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mardin'de çiftçiler borçlarını ödeyemedikleri için suçlanıyorlar. Adeta çiftçi hırsızlık yapmış gibi davranılıyor. Elektrik şirketi çalışanları faturayı kesmek için köylere bile gelmiyor. Çiftçi kazançsız kalıyor ve cezalar yazılıyor. Çiftçinin kazancı bellidir. Sulama döneminde onarım ve bakım adı altında elektrik kesintileri yapılıyor. Sulama dönemi öncesinde neden bakım ve onarım yapılmıyor? Sulama döneminden önce yapılması gereken onarım ve bakımın 1-2 ay öncesinde yapılması gerekiyordu. Tüm çiftçiler ve halk bu durumdan mağdur oluyor. Şirket yetkililerine çağrımız, 10 saat değil, 24 saat bile elektriği keserseniz, biz bu toprakları ve üretimi bırakmayız. Devlete sesleniyoruz, çiftçi bu birim fiyatı ile sulamayı yapamaz. Dünyada gıda krizi varken çiftçilere pozitif ayrımcılık yapılmazsa zorlu şartlarda üretim yapılamaz."
"47 yıldır süren GAP kanalını bitirsinler çünkü bizim suya ihtiyacımız var, onların elektriğine ihtiyacımız yoktur"
Erbeyi, çözümün GAP kanalı projesinde olduğunu ve 47 yıllık bekleme sürecinin sona ermesi gerektiğini belirtti.
Erbeyi, "Çiftçilerin konuyla ilgili olarak elinden geleni yapmaları gerektiğini söyledi ve bu ülkenin adaletine inandığımızı söyledi. Her çiftçinin hakkını savunması gerektiğini vurguladı çünkü savunduğunuz hak, sizin, çocuğunuzun ve ülkenin geleceği demektir. Bu gerçekleştirilemezse, 47 yıldır beklenen GAP kanalını hemen tamamlasınlar çünkü suya ihtiyacımız var, elektriğe değil. Bizi enerjisiz bırakarak batıda bulunan otellere enerji sağlıyorsunuz ama ülkeyi besleyen çiftçinin elektriğini kesiyorsunuz. Başka yollar aramak için çiftçiyi zor durumda bırakmayın. Çiftçi sonuna kadar hakkını savunacak. Binlerce dönüm toprağına her şeylerini koydular, ama orada kuruyor. Mısır kuruyor, pamuk kuruyor, bakalım kim zarar görecek. O zaman herkes sesimizi duysun. Bölgedeki sorunlarımız büyük. DEDAŞ'ın gönderdiği yüksek faturaları devlet hesaplasın, Tarım ve Orman Bakanlığı hesaplasın, kazanıyorsak ödeyelim. Ama biz kazanmıyoruz. Her yıl aynı sorun olan elektrik kesintileriyle gündeme gelmesinler. Belki onlar utanmıyor ama biz utanıyoruz. Çiftçinin üzerinden elini çeksinler." şeklinde konuştu.