Birçok ebeveynin çocuklarını sünnet ettirmek istemesi üzerine bilgilendirme ve önerilerde bulunan Çocuk Cerrahisi Mücahit Tan, sünnetin faydalarını ve ne zaman yapılması gerektiğini anlattı.
Sünnetin birçok faydası olduğunu ve 6 aydan önce yapılmasının önerildiğini belirten Çocuk Cerrahisi Tan, 6 ay öncesinde yapılan sünnetin anestezi gerektirmeden bölgesel uyuşturma ile yapılabildiğini ve yaranın daha hızlı iyileştiğini söyledi.
Sünnet işleminin geciktirilmesinin olumsuz sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Tan, ailelerin çocuklarını sünnet ettirerek idrar yolu enfeksiyonunu azalttığını ve sünnet derisinde oluşabilecek enfeksiyonlardan korunduğunu ifade etti.
Tan, sünnetin mutlaka bir uzman tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekerek işlemi mümkün olduğunca ertelememelerini tavsiye etti.
Sünnetin erkeklerin cinsel organındaki fazlalığın alınması anlamına geldiğini belirten Tan, sünnetin toplumun yarısını etkileyen önemli bir durum olduğunu söyledi.
"Sünnet 2 yaşından sonra yapılmamalı"
Tan, sünnetin yaklaşık 10 dakika süren ve bir, iki hafta içinde iyileşme süreci olan bir işlem olduğunu belirtti ve şunları söyledi: "Sünnet ne zaman yapılmalı diye sorarsanız, bizim önerimiz 6 aydan önce yapılmasıdır. Ancak 2 yaşından sonra yapılmamasını öneriyoruz. Çünkü 2 ile 6 yaş arasındaki çocuklar bu anı hatırlayabilir ve bu durumu istenmeyen bir olay olarak hafızalarında tutabilirler. Ya olayı hiç hatırlamaması için 2 yaşın altında veya tamamen bilinçli olması için 6 yaşın üstünde olmasını öneririz."
Mücahit Tan
"Aileler dikkat! Ölüme bile yol açabilir"
Tan, sünnet işleminin mutlaka bir çocuk cerrahisi veya üroloji uzmanı tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Çünkü bazen sünnetin yapılmaması gereken durumlar olabilir. Sünnet olan çocukların aileleri evde neye dikkat etmeli? Eğer durmayan bir kanama varsa, sünneti yapan kişiyle iletişim halinde olmalılar. Uzun süreli kanama gözden kaçırılırsa bebeklerde ciddi problemlere ve hatta ölüme yol açabilir."
"Merdiven altı sünnet işlemi ciddi problemlere yol açabilir"
Sünnetin idrar yolu enfeksiyonunu azaltıcı özelliğine dikkat çeken Tan, "Ayrıca sünnet derisinde biriken mikropların enfeksiyon kapmasını da önlemiş oluyoruz. Sünnet işlemi mutlaka bir uzman doktor tarafından gerçekleştirilmelidir. Merdiven altı sünnetlerde kontrol eksikliği nedeniyle ciddi kanama sorunları olabilir. Sünnet derisi gereğinden fazla veya az kesilebilir. Özellikle fazla kesilme durumu ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden merdiven altı sünnet işlemlerini önermiyoruz." diye konuştu.
"Sünnet olunmalı ama ertelenmemeli"
Ailelere tavsiyelerde bulunan Tan, sünnetin idrar yolu enfeksiyonunu azaltıcı özellikten ve enfeksiyondan korunmak için mutlaka sünnet olmayı önerdiklerini söyledi. Tan, mümkünse 2 yaşın altında, en geç 6 aydan önce sünnet olunmasını tercih ettiklerini ve işlemi ertelememelerini önerdi. Doğru ve zamanında gerçekleştirilen sünnetin en iyi seçenek olduğunu belirtti.