Binlerce yıllık tarihi geçmişi olan Gaziantep Kalesi, 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve 11 ilde etkili olan depremler sonucunda büyük hasar gördü. Daha önce yapılan restorasyonun ardından şimdiye kadar geri kalan duvarların büyük bir kısmı çökmüş durumda ve Gaziantep Kalesi'nin restorasyon çalışmaları henüz tamamlanmadı.
Gaziantep'in merkezinde bulunan bir tepeye kurulu olan kale, tarih boyunca birkaç kez restore edildi ve son halini 2000'li yılların başında gerçekleşen bir restorasyonla aldı. Günümüzde "Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi" olarak kullanılan kale, yıl boyunca binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Ancak deprem nedeniyle büyük hasar görmesi sebebiyle şu anda ziyaretçilere kapalı durumda.
Kale çevresinde bulunan bakırcı esnafı, kalenin restorasyonunun bir an önce tamamlanarak ziyaretçilere açılmasını istiyor.
"Kale Gaziantep için çok büyük bir öneme sahip"
Gaziantep Bakırcılar, Saatçiler, Av Bayileri ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, Gaziantep'in en önemli simgelerinden biri olan kaleye dikkat çekerek, kaleye başta turistler olmak üzere birçok insanın uğradığını belirtti. Açık, "Kalenin bir an önce restore edilerek halka açılması gerekiyor. Hızlandırmamız gerekiyor. Turistler buradan geçerek Bakırcılar çarşısını ve Elmacı pazarını ziyaret ediyor. Yerli ve yabancı turistlerin %90'ını biz ağırlıyoruz. Bu yüzden kalenin bir an önce açılması bizim için çok önemli. Kale kapalı olduğu için yoğunluk yok. Gaziantep'te diğer illere nazaran büyük bir yıkım yaşanmadı, ancak birçok tarihi yapı ağır hasarlı ve girilemez durumda." şeklinde konuştu.
"Bölgenin bir an önce ayağa kalkması gerekiyor"
Açık, Gaziantep'in bölge için büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Hayat devam ediyor, içimiz yanıyor ancak hayat devam ediyor. Biz bu zorlukları aşabiliriz. Ülkemiz büyük bir ülke, milletimiz büyük bir millet. Her şeyin üstesinden gelebiliriz ve yapmaya hazırız. Kurumlarla iletişim halindeyiz; nasıl hızlandırabiliriz diye diyalog halindeyiz. Gaziantep ve çevre illerimizin bir an önce ayağa kalkması gerekiyor. Gaziantep artık büyüdü, metropol bir şehir haline geldi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Türkiye'yi taşıyan bir merkez ve kurumsal bir kimlik var. Kurumlarımızla sorunsuz bir şekilde iş yapma şansımız var. Bu bizim için bir avantaj. Bunu da başarabiliriz." dedi.
"Kale Gaziantep'in can damarıdır"
Kale çevresindeki esnaf Ahmet Yol, kale ile ilgili olarak şunları söyledi: "Kale inşasına başlandı ancak daha hızlı ilerlemesi gerekiyor. Esnafın bir an önce canlanması gerekiyor. Gaziantep'e gelenler kale için geliyor. Şu anda ya gelmiyorlar ya da kaleyi ziyaret etmiyorlar. Kale, Gaziantep için can damarıdır. 60 senedir buradayım, kaleyi hiç böyle görmedik. Bunun için üzgünüz. Şu anda esnaf çok fazla iş yapamıyor. Ziyaretçi olmadığı için gelir yok."
"Normale dönüyoruz"
Esnaf Eyüp Yol ise son iki yılın zor geçtiğini belirterek, "Ülkemiz doğal felaketler yaşadı. Birçok ilde büyük yıkımlar meydana geldi. Her şey yavaş yavaş düzeltilecek. Turist sezonu başlıyor ve normale dönüyoruz. Birçok yerde büyük hasar olduğu için bazı şeyler zaman alacak gibi görünüyor. Pandemi ve deprem nedeniyle son iki yıl zorlu geçti. Yine de şükrediyoruz." dedi.