Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde ortaokul öğrencileri, görme engelliler için ses destekli Braille alfabeli bir yazı makinesi geliştirdi.

Siverek Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri ve öğretmenleri tarafından geliştirilen bir proje, görme engelli bireylerin eski Türk kültüründen gelen zeka oyunu mangalayı dijital olarak oynamalarını sağlıyor.

Bu projede, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki farklı dilde oynanabilen bir dijital sistem kullanılıyor. Bu sayede, görme engelli oyuncular hem sosyalleşme imkanı buluyor hem de oyunun yaygınlaşmasına katkı sağlanıyor.

BİLSEM danışman öğretmeni Barış Mustafa Özsüllü, projenin temelini zeka oyunları sınıfında oynanan mangaladan esinlendiklerini belirtti. Öğrencilerin mangalayı sık sık oynadıklarını ve görme engelli bireylerin de bu oyunu oynayabilmesi için nasıl bir çözüm bulabileceklerini sorduklarını ifade etti. Bu soru üzerine ekip, ses desteği ekleyerek dijital bir mangala oyunu geliştirdi. Proje, TEKNOFEST'in engelsiz yaşam kategorisine başvurdu ve Türkiye finallerine katılma hakkı kazandı. Sunumlarını gerçekleştirerek jüri karşısına çıkan ekip, engelsiz mangala projesiyle ikincilik elde etti.

Özsüllü, projelerinde taşların elektronik olarak yer aldığını ve her hamlede görme engellilere sesli bildirimlerle bilgi verildiğini açıkladı. Ayrıca, görme engellilerin istedikleri zaman hangi kuyuda kaç taş olduğunu sesli olarak öğrenebildiğini belirtti. Proje kapsamında, mangalanın evrensel olması için İngilizce dil desteği de sağlandı.

Proje tasarımcısı öğrencilerden Hüseyin Kazan, görme engelli bireylerin mangalayı oynayabilmesi için çalıştıklarını ve projelerinin sosyalleşmelerine yardımcı olmayı hedeflediğini söyledi. Proje tasarımcısı öğrencilerden Eymen Kayalı ise projenin içeriği hakkında bilgi vererek, 8 yönetim butonu bulunduğunu ve her butonun yanında Braille alfabesiyle isimlerinin yer aldığını ifade etti. Bu sayede görme engelli bireylerin butonların görevlerini anlayabileceğini ve yardım almadan oyunu yönetebileceğini belirtti.

Kaynak: AA