Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı bir televizyon programında, velileri ikna etmek için gerektiğinde kız okullarının açılabileceğini söylemişti. Bu açıklama hala gündemde.
İdeal Eğitim Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Medeni Taş, Milli Eğitim Bakanı'nın karma eğitimle ilgili açıklamasını destekledi. Taş, pedagoji ve eğitim açısından konuyu ele almanın önemine değinirken siyasi yaklaşımın sorunu çözmeyeceğini belirtti.
"Seküler baskı kabul edilemez"
Taş, konuyla ilgili olarak, "Milli Eğitim Bakanımızın 'Veliyi ikna edebilmek için gerekirse kız okulları açabilmeliyiz' ifadesiyle ülkenin gündemine oturan karma eğitim tartışması önemli. Milli Eğitim Bakanlığı gibi bir kurumun böyle bir konuyu tartışmaya açması değerlidir. İdeal Eğitim Vakfı olarak destekliyoruz. Ülkemizde karma eğitim konusu pedagojik açıdan değil, siyasi bir tartışma etrafında şekillenirse yanlış olur. Eğitim açısından ele alınmaması ve uzman görüşlerinin alınmaması, sadece seküler baskıyla kabul edilemez bir durumdur." dedi.
Özellikle geçmişte kız çocuklarının okula gitmemesine yönelik "Haydi Kızlar Okula" kampanyalarının yapıldığını hatırlatan Taş, "İmam hatip örneklerinin ortaya çıkması, başörtü problemlerinin kısmen çözülmesi kız çocuklarının okula gelmelerine yardımcı oldu; ancak yeterli değildi. Bu yüzden konunun daha çok pedagojik ve sosyolojik yönleriyle ele alınması gerekiyor." şeklinde konuştu.
Taş, Avrupa, İslam ülkeleri ve hatta Türkiye'de konunun siyasi boyutu nedeniyle çok fazla araştırma yapılmadığını belirterek, ülkemizde halen kız okullarının var olduğunu söyledi. Siyasi zeminde ele almanın sorunu çözemediğini vurguladı.
"Öğrencilerin tercih edebileceği okullar olması gereklidir"
Taş, "Ülkemizde azınlıkların inançlarına uygun olarak okudukları Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullar varken, hassasiyeti olan velilerin kız çocuklarını bu okullara göndermek istemelerine izin verilmemesi trajikomiktir. Biz eğitimciler olarak konunun başarı-başarısızlık açısından ele alınmasını istiyoruz. Bu şekilde karma eğitim dayatmasının en büyük mağdurlarının kız çocukları olduğunu göreceğiz. Çoğu zaman rahat hissetmedikleri ortamlar başarılarını etkiler. Taleplerinin haklı olduğu anlaşılacaktır." dedi.
Taş, velilerin taleplerinin makul olduğunu vurgulayarak, "Eğitim kanunlarla yönetiliyor. Fırsat eşitliği ilkesi vardır. Bu ilkeye göre, dezavantajlı öğrencilere uygun okullar açılabilmesi için engellerin kaldırılması gerekiyor. Benzer şekilde, inançlı insanların da kız çocuklarını kötü ve ahlaki değerlerini etkileyecek bir ortamda okutmama talepleri kabul edilebilir ve mantıklıdır. Öğrencilerin tercih edebileceği bu okullar olmalı. Bunu destekliyoruz." şeklinde konuştu.