İlk olarak 2016-2017 eğitim öğretim yılında hayata geçirilen İmam Hatip Proje Okulu uygulaması, öğrencilerin manevi ve fen bilimleri alanında eğitimine katkıda bulunurken, öğrencilerin ilk tercih ettiği okullar arasında olmaya devam ediyor.
İmam Hatip Proje Okulları ile diğer liseler arasındaki farklılıkları anlatan TOBB Ferdi Yiğit Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı Murat Dalkılıç, okullarının üniversite sınavlarında ve ulusal-uluslararası yarışmalarda elde ettiği başarıları paylaşarak tercih yapacak öğrencilere davette bulundu.
Murat Dalkılıç
"Okulumuz Fen ve Sosyal Bilimler Proje Uygulayan Anadolu İmam Hatip Lisesidir"
Dalkılıç, 3 Temmuz itibariyle 8. sınıf öğrencilerinin LGS'de aldıkları merkezi puanla tercih yapmaya başladıklarını ve bu sürecin 19 Temmuz'a kadar devam edeceğini belirterek, "Okulumuz, fen ve sosyal bilimler proje uygulayan Anadolu İmam Hatip Lisesidir. Bu imam hatip liseleri, yaklaşık 7-8 yıl önce eğitim öğretime başlamış ve kadim medeniyetimizin ilkeleri ve eğitim felsefesi doğrultusunda büyük başarılara imza atmıştır. Örneğin, fen ve sosyal bilimler proje okulu imam hatip liselerimiz, 2020 yılında 27, 2021'de 42 ve 2022'de 57 öğrenci ile YKS sınavında ilk yüze girmiştir. İlk bin öğrenci verileri ise 2020'de 279, 2021'de 387 ve 2022'de 436 olarak başarılı bir eğitim sürecine sahip olmuştur. Bu başarılar inşallah devam edecektir." dedi.
Dalkılıç, "Bu, tesadüfi bir başarı değildir. Bu okullar hem manevi ilimler dediğimiz Kur'an-ı Kerim'in öğretileri hem de fenni ilimler alanında öğrencilerimizi geliştirmek için çift kanatlı bir eğitim vermektedir. Öğrencilerimiz, hem manevi yönden gelişirken hem de fenni ilimlerde ilerlemektedir. Bu şekilde hem maddi hem de manevi yönde bir gelişim sağlandığında öğrencilerimiz başarıya ulaşmış oluyor." diye belirtti.
"Okulumuz Tamamen Fen Lisesi Programını Uyguluyor"
Dalkılıç, fen lisesi ve proje imam hatip lisesi arasındaki farkı açıklarken, "Her iki okulda da matematik dersi 6 saat, fizik-kimya-biyoloji dersleri 9 ve 10. sınıfta 2 saat, 11 ve 12. sınıfta 4 saat olarak işlenmektedir. Yani okulumuz tamamen fen lisesi programını uygulamaktadır. Tek fark, fen lisesinde din kültürü ve ahlak dersi varken bizim okulumuzda Peygamber Efendimizin Hayatı dersi ile birlikte işlenmektedir. Ayrıca, fen liselerinde genellikle Almanca olan ikinci yabancı dilimiz Arapçadır. Arapça, Almancadan daha kolay bir dildir çünkü örneğin 'kalem' veya 'kitap' Arapça kelimesidir ve Arapça'ya vakıfız." şeklinde konuştu.
"Bizler; Tıpçı, Mühendis, Öğretmen, Hukukçu Olamazsın Diyereklerin Ezberlerini Bozduk"
Arapça gibi derslerin yanı sıra temel dini bilgiler, Peygamber Efendimizin Hayatı, fıkıh, tefsir gibi derslerin olduğunu belirten Dalkılıç, bu derslerin 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda yer aldığını ve öğrenciyi hem zorlamadığını hem de manevi gelişimine katkı sağladığını vurguladı.
İmam Hatip proje okulları sadece İstanbul'daki bazı okullar olarak anıldığında, aslında Türkiye genelinde başarının söz konusu olduğunu ifade eden Dalkılıç, öğrenciler arasında oluşan algıya kara propagandaların neden olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
"Geçen yıl okulumuzda 6 tıp, 4 yazılım mühendisi, 3 diş hekimliği, 2 endüstri mühendisliği, 7 hukuk, 1 siyasal bilgiler gibi birçok alanda başarı elde eden öğrencilerimiz oldu. Bazen 'İmam Hatip Lisesine gidersem ne olacağım' gibi durumlarla karşılaşıyoruz. Özellikle Diyarbakır'da imam hatip liselere yönelik kara propagandalar yapılıyor. Buraya gelecek öğrencilere 'imam hatibi bitirdiğinde yıkıcı olacaksın' deniliyor, ama 'en iyi imam hatip olacaksın' denilmiyor. Biz, tıpçı, mühendis, öğretmen, hukukçu olamazsın diyenlerin ezberlerini bozduk."
"Burası Hem Maddi Hem Manevi Hem Akademik Olarak Olumlu Sonuçlara Ulaşılan Bir Okuldur"
Dalkılıç, okullarında din dersi işlendiği ve sosyal aktivitelerin olmadığı algısının oluştuğuna dikkat çekerek, "Aslında okulumuz, 200 yataklı pansiyon, spor salonu ve halı saha gibi imkanlara sahiptir. Öğretmenlerimiz futbol, basketbol, voleybol ve masa tenisi gibi yarışmalar düzenlemektedir. Ayrıca, fen laboratuvarları ve bilişim sınıflarımız aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Öğrencilerimiz TÜBİTAK ve Teknofest gibi yarışmalara katılmakta, kütüphanemizden ve kitap kafemizden kitap ihtiyaçlarını karşılayabilmektedirler. Yani okulumuz maddi, manevi ve akademik yönden sürekli aktif ve hareketlidir." ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK ve Teknofest gibi akademik yarışmalarda birçok başarı elde ettiklerini belirten Dalkılıç, "Bu yıl Teknofest'te 2-3 finale çıktık. Bölge finalinde ise ilk 3'e girdik. Hutbe, ezan ve Kur'an-ı Kerim okuma yarışmalarında da Türkiye genelinde dereceler elde ettik. Dolayısıyla okulumuz maddi, manevi, akademik ve ahlaki yönden gerçekten büyük olumlu sonuçlara ulaşan bir okuldur. Bu başarıyı her yıl daha da ileriye taşıyacak ve örnek oluşturacağız." şeklinde konuştu.
"Çocuklarının Geleceğini Düşünen ve Seven Herkesi Bekliyoruz"
Dalkılıç, "Diyarbakır'ın ilk proje okulu olarak başarı elde ettiğimizde halkımız tarafından büyük bir ilgi gördük" diyerek konuşmasını sürdürdü. "Artık okulumuz taleplere yetişemez hale geldi. Bunun üzerine Diyarbakır'da kız ve erkek öğrencilerimize yönelik birçok proje okulu açıldı. Kızlar için Şehit Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Yenişehir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, erkekler için ise TOBB Ferdi Yiğit Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesi gibi proje okulları açıldı. Medeniyet kodlarımıza uygun eğitim veren proje okullarımız halk tarafından sevildi ve güven duyuldu." şeklinde açıklama yaptı.
Velilere ve öğrencilere çağrıda bulunan Dalkılıç, şunları söyledi:
"Proje okulları, eğitim programı, ders çizelgesi ve seçkin öğretmen kadrosuyla öğrencilerimizi hayata hazırlayan bir misyona sahiptir. Velilerimiz çocuklarını gönül rahatlığıyla bu okullara gönderebilirler. Çocuklarının geleceğini düşünen ve seven herkesi buraya bekliyoruz."