Güncel

İSG Uzmanı Hasman: İşçilerin en büyük hakkı eğitim almalarıdır

İnşaatlarda çalışan işçilere çalışma esnasında alınması gereken tedbirler konusunda uyarılarda bulunan İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Hasman, kişisel ve çevresel önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

İnşaatlarda ölümlü kazaların yüzde 99’unun yüksekten düşme sonucu olduğunu belirten Hasman, inşaat yükseldikçe alınması gereken önlemlerin öneminin arttığını ifade etti.

İnşaatlarda tehlike sınıflandırılmasında çok tehlikeli sınıfa giren işletmeler olduğunu ifade eden Hasman, "İş sağlığı güvenliği açısından madenler gibi, büyük kimya fabrikaları gibi çok tehlikeli işletmeler, az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli işletmeler var. En çok dikkat edilmesi gereken, en çok önlem alınması gereken işletmeden bir tanesi. Ülkemizde gerçekten şu anda inşaat cenneti diyebiliriz. Her yerde inşaatlar, her yerde binalar yapılıyor. İnşaatlarda ne gibi önlemler alınabilir? Öncelikle kişisel koruyucu donanımlarla başlayan bir önlem alınması gerekiyor. Bunlar nelerdir? Kişinin kullanmış olduğu baret, emniyet kemeri, reflektörlü yelek gibi bu tür kişisel koruyucu alanları kendine vereceğiz. Bir de yapılan şantiyede alınması gereken fiziki önlemler var. Bunlar da nedir? Mesela merdiven boşluklarında balkon kısımlarında korkuluklar yapılmasıdır. Yani inşaat yükseldikçe bunlarla ilgili korkulukların yapılması, bunlarla ilgili de çevresel düzenlemelerin yapılması gerekiyor. İnşaatlarda alınacak önlemler, mesela bazı işletmeler teknolojinin son imkanlarını da kullanıyorlar. Buralarda güvenlik ağları kullanılıyor. Yoyo dediğimiz gelişmiş paraşüt tipi emniyet kemerleri kullanılıyor. Çalışanların üzerinde kullanılan baret gibi bunların da farklı farklı kalitede olanları var.” dedi.

“Ölümlü kazaların yüzde 99'u yüksekten düşme ile oluyor”

Hasman, inşaat ilerledikçe, temel atıldıktan sonra kalıbı ve sıvası yapıldıktan sonra ileriki aşamalarda sıhhi tesisat ile ilgili önlemler, elektrik işleriyle ilgili önlemler alınması gerektiğini belirtti. İşyerinde kaçak akım röleleri olması gerektiğini ve kablonun ortada olmaması gerektiğini söyledi. İnşaatlarda en büyük sorun ve en yaygın kazaların yüksekten düşme olayları olduğunu ifade etti. Yüksekten düşmenin başlıca risk olduğunu söyledi. Diğer riskler, kesme ve kopma olayları gibi olaylar nadir görülür. Ancak ölümlü kazaların yüzde 99'u inşaatlarda yüksekten düşme ile gerçekleşir. Bu nedenle bu tür kazalara karşı önlemler alıyoruz. Örneğin emniyet kemerleri, yaşam hattının kurulması, ankraj noktalarının belirlenmesi gerekiyor.” şeklinde açıklamada bulundu.

“Çalıştıkları ortamın sağlıklı ve güvenli bir ortam olması gerekiyor”

İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Cengizhan Hasman

Hasman, işçilerin sadece inşaat alanında değil diğer konular da dahil olmak üzere genel haklara sahip olduğunu belirtti ve "Çalıştıkları ortamın sağlıklı ve güvenli bir ortam olması gerekiyor. Bunun için, işveren veya işveren vekilinin kanuna göre alması gereken tüm önlemleri alması gerekiyor. Beslenme, kişisel donanımın temin edilmesi, işyerinde fiziksel iş sağlığı güvenliği önlemlerinin alınması, risklerin belirlenmesi ve bu risklerle başa çıkma planlarının hazırlanması gibi. Örneğin, deprem ve sel gibi olaylarda inşaatta neler yapılacağı gibi konularla ilgili eğitimlerin verilmesi gerekiyor. Bunların yanı sıra, işçilerin eğitim aldıktan sonra, mevcut ve olası tehlikelere karşı fiziksel önlemler alınması da gerekiyor." dedi.

“İşçilerin kendilerine verilen eğitimlere uymaları gerekiyor”

Son olarak Hasman, “Eğitimler, iş sağlığı güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve diğer sağlık personeli tarafından veriliyor. İlk yardımdan hijyene, çalışanların yasal hak ve yükümlülüklerinden nasıl yararlanacaklarına, kullandıkları kişisel ekipmanın periyodik bakımının yapılıp yapılmadığına, bu ekipmanları kullanırken ergonomiye uyup uymadığına kadar birçok konuda işverenle birlikte çalışmalar yapmaları gerekiyor. Elbette çalışanların bazı hak ve sorumlulukları da var. Ne gibi? İşveren tarafından sağlanan kişisel koruyucu ekipmanları kullanacaklar, iş yerinin kurallarına uymaları gerekiyor, kendilerine verilen eğitimlere uyacaklar, iş güvenliği ile ilgili bir risk fark ederlerse ilgili yetkililere bildirecekler. Kazaya uğradıklarında devletimizin hazırladığı yasalar, düzenlemeler ve kanunlar gibi birçok şeyin olduğunu biliyoruz. Yani kazalarda alacakları tazminatlar gibi birçok konu var. İşçilere verebileceğim son tavsiye, kendilerine verilen eğitimlere uymaları gerekiyor.” şeklinde konuştu.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }