Kahramanmaraş depremlerinin büyük yıkımına tanık olan Malatya'da, dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen kayısı üretimi don ve dolu nedeniyle zor durumda.
Üreticiler, bu yıl beklenen kayısı rekoltesinin düşük olacak olmasından dolayı endişeli.
Malatya'da yaklaşık 10 milyon kayısı ağacı bulunuyor ve her yıl 350 bin ton yaş kayısı ve 110 bin ton kuru kayısı üretiliyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Bölge Koordinatörü ve Malatya Ziraat Odaları Birliği Başkanı Yunus Kılıç, doğal afetlerin kayısı rekoltesinde yaklaşık yüzde 50 düşüş beklediğine dikkat çekti.
"Bu sene yüzde 50 rekoltemiz olacağını ön görüyoruz"
Malatya Ziraat Odaları Birliği Başkanı Yunus Kılıç
Kılıç, bu yıl yağışların bereketli olduğunu ancak çiçeklenme döneminde yoğun yağışlar nedeniyle tozlaşmanın olmadığını ve monilya hastalığının ortaya çıktığını belirtti. Ayrıca don ve dolu felaketleriyle birlikte ciddi kayıplar yaşandı. Tahminimize göre rekolte yüzde 50 düşecek. Ürün bu yıl çok az olacak. Doludan dolayı da ürünler lekeli olacak. Bu yıl yaklaşık 60 bin ton kuru kayısı olacak ancak hasarlı kısmını çıkardığımızda gerçekten kayısı ürünü sıkıntılı olacak." şeklinde konuştu.
"Üreticimiz tahılda bayram ederken kayısıda yüzü gülmedi"
Kayısı fiyatlarının şu anda iyi olduğunu ancak bu yıl ürünün az olduğunu belirten Kılıç, "Üreticimiz tahılda bayram ederken kayısıda yüzü gülmedi. Kayısı her yıl yaklaşık 500 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz, ancak bu yıl rekolte gerçekten düşük." diye belirtti.
"Üreticinin yaşadığı en büyük sıkıntı sigorta tozlanmanın da sigorta kapsamına alınması gerekir"
Kayısı üreticilerinin en büyük sorununun sigorta olduğunu vurgulayan Kılıç, "Üreticiler sigorta yapıyor, ancak Tarım sigortasında belirli kriterler bulunuyor. Don meydana gelirse veya çiçek kararırsa sigorta kapsamında olur. Ancak bu yıl tozlaşma ve monilya hastalığından dolayı birçok bahçede ürün kaybı yaşandı ve çiftçilerimiz mağdur oldu. Çiftçilerimiz 50 ila 100 bin TL ödemek zorunda kalıyor. Tarım sigortası kapsamının daha fazla genişletilmesi gerekiyor. Tozlaşmanın da kapsama alınması gerekiyor. Monilya hastalığına karşı ilaçlama yapılsa bile tozlanma doğal bir olaydır. Bu nedenle yetkililerin tozlaşmayı tarım sigortası kapsamına alması gerekiyor. Aksi halde çiftçiler çok mağdur olur." dedi.