Konut ve kira fiyatları son 1 yılda 2 kat arttı ve düşük ve orta gelirli aileleri endişelendiriyor. Ayrıca, inşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle ev fiyatlarında da bir artış yaşanıyor.
Kiracılar, kira ödemelerinden mağdur olduklarını ifade ediyor ve yetkililerin bu konuda bir çözüm bulmasını bekliyor.
Ayrıca depremlerle birlikte kira fiyatlarının yükseldiğine dikkat çekerek, "Dışarıdan gelen depremzedelere vicdanlı davranılmıyor" diyorlar.
Asgari ücretle geçinemeyen insanların nasıl kira ödeyeceğini soranlar da var.
Ahmet Karataş
Ahmet Karataş, fahiş kiralara karşı serbest piyasaya müdahale edilmesi gerektiğini söylüyor. "Hükümetin herhangi bir boşluğundan herkes istifade ediyor. Millet artık birbirine zulüm ediyor. Asgari ücretle geçinemeyen insanlar nasıl kira ödesin? Asgari ücretli biri yağ, şeker, un, elektrik, su, doğalgaz ve kira hangi birine yetişsin? Hurda olan dökülmekte olan evlerini bile kiraya veriyorlar. Geliri olmayan insanlar da o evleri kiralıyor ve yazık oluyor. Bazı insanlar hasarlı evlerini bile 2.000 liraya, hatta 4.000 liraya kiraya veriyor. Serbest piyasaya bir dur denmesi gerekiyor. Devletten faydalanmak isteyenler de çok oldu. Kiralar normalde bin lira iken 5 bin liraya çıktı. Aslında tam tersi olması gerekiyor. Bazılarına ceza uygulandı ama sadece 10 kişiye uygulandı. Herkese ceza uygulanmalı." dedi.
"Ya evimden çık ya da yıllık kiramı öde" diyorlar.
İbrahim Halil Kaya
Devletin fahiş kiralar karşısında daha fazla önlem alması gerektiğini belirten İbrahim Halil Kaya, "Kiracıyız, ev sahipleri bin 500 lira istedikleri kiraya şimdi 4.000 lira istiyorlar. Ev sahipleri genellikle yıllık kira istiyorlar. Eğer kiracı veremezse 'Ya evimden çık ya da yıllık kiramı öde' diyorlar. Ekonomi belirli bir şekilde yürüyor. Dolar, Euro ve altın rekor kırdı. İnsanların gelir düzeyi de bellidir. Devlet bu konuda önlem almaya çalıştı, ancak batıda uygulanabilir ancak Şanlıurfa'da uygulanması zor görünüyor. Kiracılar ve ev sahipleri için her şey resmi evraklar üzerinde düzenli bir şekilde yapılırsa vergiden kaçınmış oluruz. Aynı zamanda herkesin resmi belgelere dayanması durumunda kimseye haksızlık yapma şansı olmaz. Sözleşme yaparak ev tutan kiracılar kirada kaldıkları 4-5. ayda fiyatların artmasına şahit oluyorlar. Kiracı kabul etmezse evden çıkmasını söylüyorlar. Sonuç olarak, yaşanan durumda kiracılar mağdur oluyor, ev sahipleri haklı durumda." dedi.
"Devlet fahiş kiralara karşı önlem almalı"
İbrahim Halil Atar
Depremzedelere yüksek kira fiyatlarının vicdanlara sığmadığını söyleyen İbrahim Halil Atar, "Eğer benim 2 evim var ve dışarıdan bir depremzede geliyorsa, evimin fiyatını 5 katına çıkarıyorsam, bu durum ne vicdan ne de Allah tarafından kabul edilir. Fahiş fiyat artışlarını halk yapıyor, kimseyi veya devleti sorumlu tutmayın. Devletin fahiş kiralara karşı önlem alması gerekiyor, böylece insanlar gelirlerine göre hareket edebilir." dedi.
"Depremden sonra ev sahipleri kiralara fahiş fiyatlarla zam yaptı"
Eren Aycan
Vatandaşların fahiş kira fiyatlarıyla mağdur edildiğini belirten Eren Aycan, "Ülkenin genelinde kira fiyatlarında büyük bir artış var. Özellikle depremden sonra ev sahipleri kiraları fahiş fiyatlarla artırdı. Vatandaşlar bu durumdan çok mağdur oluyor. Bu durumun önüne geçilmesi gerekiyor. Devlet zaten yüzde 25 sınırlama getirdi ama normal hayatta düzgün bir şekilde uygulanmıyor. Anayasada böyle bir madde olmasına rağmen bu durum genel yaşamımızda uygulanmıyor. Denetimler çok az ve yetersiz." dedi.