Dokuz günlük izni olmayan özel sektör çalışanları, 4,5 günlük izinlerinin her günü için çift ücret alıcak. Bu kapsamda, 1 Temmuz'da çalışacak olanlar, bayram mesaisini 11.402 TL üzerinden ücretlendirilecek. Toplamda ise en az 1.372 TL ödeme alınabilecektir.
Kurban Bayramı tatili devam ediyor. İdari izinli devlet memurlarının izin süresi dokuz güne çıkarılırken, özel sektör çalışanlarının izin süresi azaltıldı. Bazı şirketler ise idari izin veya yıllık izin kullanarak bayram tatilini hafta sonuyla birleştirip uzattı. Bayramda çalışan kesimler için ek ücretler devreye giriyor. Asgari ücret artışının ardından bu bayramda fazla mesai ücreti iki adımda hesaplanacak.
Çalışmak zorunlu değil
İşçilerin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılmaları için yazılı onay veya sözleşmede belirtilen hüküm gerekiyor. Eğer işçiden yazılı onay alınmamış veya sözleşmede bu hüküm yoksa, işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak zorunda değil.
Bayramda çalışanlar ve çalışmayanların ücret hesabı şu şekilde yapılır: Çalışmayan işçilere tam ücretleri ödenirken, çalışanlara tam ücretleri yanı sıra resmi tatilde çalıştıkları her gün için bir günlük ücret daha ödenir. Bayram tatili işçinin haftalık tatil gününe denk gelirse, o günlük ücret yüzde 50 artırılır.
Bayram mesaisi hesaplaması için, genel tatil gününde çalışan işçi tam günlük ücrete hak kazanır. Bayramda çalışanlar, fazla mesai yapmışlarsa fazla çalışma ücreti de ödenir. Fazla çalışmalar, haftalık çalışma saatinin üzerine çıktığında yüzde 50 zamlı olarak ödenir.
Kurban Bayramı'nda çalışanlara tam maaşlarına ek olarak 4.5 günlük ek ödeme yapılacak. Örneğin, asgari ücretli bir işçi için toplam ödeme 1.372 TL olacak.