Sağlık

Kurban kesimi ve saklama koşullarına ilişkin dikkat edilmesi gerekenler

İstanbul'da bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekti. Ü

Öğretim Görevlisi Tekstil Kimya Mühendisi Mustafa Cüneyt Gezen ise kurban etlerinin saklanmasında dikkat edilmesi gerekenlere değindi.

Kesim yapılacak yerler önceden planlanmalı, standartları kontrol edilmeli 

Kurban kesimi öncesinde kesim yerlerinin belirlenmesi önemlidir. Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, "Kesim yapılacak yerler önceden planlanmalı, belirlenmeli, standartları kontrol edilmeli ve yetkilendirilmeli. İl, ilçe ve diğer yerleşim birimlerinde, kesim standartlarına uygun mevcut hayvan kesim yerleri ve kesimhaneler açık olmalı ve hizmet vermelidir. Hayvan kesim yerleri ya da kesimhane bulunmayan ilçe veya yerleşim birimlerinde yetkililer standartlara uygun mobil hayvan kesim yerleri ve kesimhaneler oluşturmalıdır. Kesim yapılan yerlerin ve çevresinin temizliği için önlemler alınmalı." dedi.

İşi uzmanına yaptırmak önemlidir

Kurban kesiminin uzman kasaplar tarafından yapılması önemlidir. Uçan, kesim sırasında olası kazaların önüne geçmek için işin uzmanlarından yardım alınması ve özellikle büyükbaş hayvanların kesiminin kasaplar tarafından yapılması önerisinde bulundu. Dr. Uçan, "İş güvenliğinin en önemli unsurlarından biri işi, o işin uzmanı olan kişiye yaptırmaktır. Özellikle büyükbaş hayvan kesimi kasaplara yaptırmak kaza sayısını önemli oranda azaltır. Aletler keskin ve temiz olmalı, kesim sırasında kullanacağınız kesici aletler tam olmalıdır. Bu aletler her sene bilenmeli. Ayrıca olası el kesilmelerine karşı, çelik örgülü ve bilekten kemerli kasap eldivenlerinin kullanılması gerekir. Bu eldivenin bıçak kullanılan ele değil, diğer ele takılması önemlidir. Bu şekilde kullanım, bıçak sapmasında eli korur." diye konuştu.

Aletler aşırı keskin veya fazla kör olmamalıdır!

Kesim sırasında kullanılan tüm aletlerin hijyenik olması gerekmektedir. Uçan, "Kesimde kullanılacak bıçakların ve tüm kesici aletlerin antiseptikle yıkanması ve temizlenmesi gerekmektedir. En azından alkol veya kolonya ile silinmelidir. Aletler ne aşırı keskin ne de fazla kör olmalıdır. Çok keskin olduğunda yaralanmalar daha ciddi olabilir. Aletlerin keskin olmaması durumunda ise kurban eziyet çekebilir." dedi.

Kesim sırasında çevredekilerle mesafeye dikkat edilmelidir!

Kurban kesimi sırasında çevre güvenliği önemlidir. Uçan, kurban kesimi sırasında yakındaki kişilerle en az 1 metre mesafe olması gerektiğini belirtti. Herhangi bir kaza olasılığını önlemek için bu mesafenin önemli olduğunu vurgulayan Uçan, kurbanın can havliyle sıçramalarının da başka bir risk olduğunu belirterek kurbanın iyi bir şekilde bağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Kurbanlık hayvanlar veteriner kontrolünden geçmelidir

Kurbanlık bir hayvan alırken veteriner kontrolünden geçmiş olmasına dikkat edilmelidir. Dr. Rüştü Uçan, "Hayvanlardan direkt kişilere geçen bulaşıcı hastalıklar bulunur. Kontrollü hayvan alarak bunu önlemiş olursunuz. Kulaklarındaki kontrol işaretleri bunu sağlar. Belediyelerce belirlenen alanları kullanın. Belediyeler hijyen kurallarına en üst düzeyde dikkat gösterir. Gerek kesim sırasında gerekse kesim sonrası hijyen kurallarına uyulmalıdır." diye konuştu. Kurban derisinin yaralanmadan çıkarılması ve kaya tuzuyla ovularak saklanması gerektiğini belirten Uçan, "Ekonomiye katkı sağlamak adına bu işlem önemlidir. Dolayısıyla hem ekonomik, hem de güvenlik nedeniyle bu iş için uzman kişilerin bulunması faydalı olacaktır." dedi.

Saklama ve taşımada plastik ürünler kullanılmamalıdır!

Tekstil Kimya Mühendisi Mustafa Cüneyt Gezen, kurban etlerinin saklanmasında plastik kapların kesinlikle kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Plastiklerin içindeki kimyasalların, gıdayla temas ettiğinde gıdaya geçtiğini söyleyen Gezen, "Bu kimyasallara örnek olarak Bisfenol A, PCB, PBB ve PBDE’ler verilebilir. Bunlar sıcaklığın etkisiyle gıdaya geçer. Sıcaklık arttıkça, zararlı maddelerin yiyeceğe geçişi daha kolay olur. Üstelik bunlar vücudumuzda pseudo östrojen yani östrojen taklitçisi şeklinde metabolize olur. Bu da erkeklerde ve kadınlarda kısırlığa, kadınlarda göğüs kanserine ve nöropsikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Bu yüzden yağlı ve sıcak gıdaların, plastik kaplarda saklanması daha zararlıdır." şeklinde konuştu.

Et, soğuduktan sonra poşete konmalıdır!

Kurban Bayramı’nda kesilen kurban etlerinin, dışarıda hiç dinlendirilmeden sıcak sıcak plastik poşetlere konularak paylaşılmasının sakıncalı olduğunu belirten Gezen, "Plastikte bulunan zehirli kimyasallar, sıcaklığın etkisiyle kurban etine bulaşır ve bu şekilde insanlara geçer. Dolayısıyla kurban etleri en az 2 saat kadar soğumaya bırakıldıktan sonra poşetlerle taşınmalıdır. Sızıntı yapmayacak, kalın poşetler kullanılmalıdır. Etlerin tepsiler aracılığıyla taşınması daha uygun olacaktır. Bu süre zarfında etler soğur ve bakteri üretimi azalır." ifadelerini kullandı.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }