Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Ergül Kodaş, Arkeoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Bahattin İpek ve Antropoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Çağdaş Erdem tarafından oluşturulan bir akademik ekip, Mardin'de Pleistosen ve Erken Holosen dönem yaşam bulgularını araştırıyor.
"Mardin bölgesinde Yaşam Paleolitik Çağ'a uzanıyor"
Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergül Kodaş, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Kuzey Mezopotamya'nın önemli bir parçası olduğunu ve bu bölgenin Yakındoğu Neolitikleşme süreci üzerine yapılan çalışmalar için önemli olduğunu söyledi. Kodaş, bölgenin Neolitikleşme sürecinin sadece nehir kenarlarından değil, daha geniş bir coğrafyadan incelenebilmesine izin veren çalışmaların yapıldığı belirtti. Habur Vadisi'nde yapılan araştırmaların az olduğunu ve Türkiye sınırlarında kalan bölgenin neredeyse hiç incelenmediğini ifade etti.
"Mardin eşiğinde Neolitik Çağ'ın erken evrelerine ait yerleşim yerleri tespit edildi"
Kodaş, Mardin Eşiği'nin iki ayrı coğrafi yapıya sahip olduğunu ve aralarında derin vadilerin bulunduğunu belirtti. Kireçtaşı olan bölgede birçok mağara tespit edildiğini ve bu mağaralarda çok sayıda Paleolitik döneme ait buluntu bulunduğunu söyledi. Bu veriler, bölgede insan yaşamının çok eski dönemlere kadar uzandığına işaret etmektedir. Mardin Bölgesi'nde yaklaşık 500 ila 700 metre yükseklikteki tepelerde yoğun bir yerleşim olduğu ve 300 ila 400 metre arasında kısa mesafelerde Neolitik döneme ait birçok yerleşim tespit edildiği görülmektedir. Bu yerleşim yerleri arasında Kün Aftare, Dokane ve Şika Rıka gibi mevkiler bulunmaktadır ve bu yerlerde erken evrelerden başlayarak, belki de yarı göçebe olan yerleşik bir yaşamın izlerinin olduğu düşünülmektedir.