Türkiye'de tarımda ve üretiminde mühim bir yere haiz olan Adana'ya, geçimlerini sağlamak için Güneydoğu Anadolu'daki illerden gelen mevsimlik ziraat işçileri, zor şartlarda çalışmalarını sürdürüyor.
Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Kapı Köyü'ne ilkbaharda gelip çalışmaya süregelen mevsimlik ziraat işçileri, kasım ayının ortasında havalar soğuyuncaya kadar değişik illerdeki çalışmalarını tamamlayıp memleketlerine dönüyor.
Şanlıurfa'dan gelen ve Karataş yolu üstünde bulunan tarlalarda yöneticilik icra eden Bahri Kömürcü ve Şehmuz Dağ, İLKHA muhabirine, zor şartlara karşın çalışmalarını sürdürdüklerini söylemiş oldu.
"Sıcaktan dolayı yemekte yiyemiyorlar"
Bahri Kömürcü
Zor şartlara karşın çalıştıklarını söyleyen Bahri Kömürcü, "Gerçekten emeğimizin karşılığını da alamıyoruz. Sabah 6'da gelip, saat 7'de işe başlıyoruz ve akşam saat 5'te paydos ediyoruz. Şu an 32 derecenin altında çalışıyoruz ama hissedilen ayrı. İnsanlar çalışıyorlar, zorlanıyorlar. Sadece su içiyorlar, sıcaktan dolayı yemek de yiyemiyorlar." diye konuştu.
"Sabah 4.30'da kalkıyoruz"
Şehmuz Dağ
'İşçi olarak Çukurova'ya gelmişiz.' diyen Şehmuz Dağ ise , "Sabah 4.30'da kalkıyoruz ve tarlaya geliyoruz. Saat akşam 5'e kadar yevmiyeyle çalışıyoruz. Domates, soğan, bahçe işi ve benzeri… Sabah kalkıyorum 100 TL'ye sadece kahvaltılık alıyoruz. 6 tane ekmek, 2 börek aldım, 44 TL. Öğle yemeği de hariç, sadece ekmek aldım. Biz çalışacağız. Çalışmazsak evde kalacağız, kimse selam da vermez, aç kalır perişan oluruz. Sıcak da olsa çalışacağız. Kışın yağmur yağmasına rağmen biz yine çalışıyoruz çünkü mecburen yapacağız." şeklinde konuştu.
Aşırı sıcaklarda karpuz yükleyicisi olarak çalışan işçiler ise kendilerine Allahın kolaylaştırdığını ve sıcaklara alıştıklarını söylemiş oldu.
"Allah kolaylaştırıyor"
Ömer Çavuş
12 senedir mevsimlik işçi olarak çalıştığını belirten Ömer Çavuş, "15-20 gündür sezona başladık. Allah kolaylaştırıyor, yardım ediyor. Ekmek parası, sabah dörtte kalkıyoruz. 12-15 araba yüklüyoruz ve akşam 9-10 gibi gidiyoruz. 35 kişiyiz, 2 gruba ayrılmışız. 15 kişi buradayız, diğer ekip de başka yerde. 4 ay sürüyor bu sezon. Adana bittimi Konya'ya gidiyoruz. Konya'dan sonra Muş başlıyor ve yılın 12 ayı dönüyor. Adana 40 dereceyi buluyor. Adana daha sıcak oluyor buna rağmen devam ediyor, çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Emek vermeden yemek olmuyor"
Ömer Ateş
Çalışmak zorunda olduklarını ifade eden öteki bir yükleyici işçisi Ömer Ateş, şunları kaydetti:
"Zordur, emek vermeden yemek olmuyor ama alışıyorsun mecburen. Yapacak bir şey yok. Ekmek davası için çalışıyorsun. Bazen gölgede bazen güneşte bir şekilde çalışıyoruz. İlla ki zor, güneş bazen 35-40 dereceyi buluyor. Sıcak zordur."