Güncel

Modern tarım yöntemlerini uygulayan çiftçi, 1 ton ürün bekliyor

Bir fıstık tarlası kuran Adil Ekinci, emekli olduktan sonra 4 yıla kadar tarlasından düşük verim alamadı.

Bunun üzerine Ekinci, Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yardım istedi. Tarım ve Orman Müdürlüğü ziraat mühendisleri, Ekinci'nin tarlasında yaptığı inceleme sonucunda eksiklikleri ve hatalı uygulamaları tespit etti.

Modern tarım tekniklerinin uygulanması ve eksikliklerin tamamlanmasıyla, Ekinci'nin tarlasından artık verim alınabiliyordu.

Geçen yıl 750 kilogram ürün alabilen Ekinci, bu yıl 1 tonun üzerinde ürün bekliyor.

"2018 yılına kadar yaptığı tüm çalışmalara rağme bahçesinden 3 kilogram verim alabilmiş"

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan

Bir başarı öyküsünün yaşandığı fıstık tarlasında olduklarını ifade eden Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, "Adil Ekinci, emeklilikten sonra tarıma yönelmiş bir eğitimci ve bürokrattır. Kendi köyünde bir fıstık tarlası kurmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. Ancak 2018 yılına kadar yaptığı tüm çalışmalara rağmen tarlasından sadece 3 kilogram ürün alabilmiştir. 2018 yılında Siirt Fıstıkçılık Birimi'ni kurduk. Tarlasında eksiklikleri ve yanlış uygulamaları tespit ettik ve gerekli tavsiyelerde bulunduk" dedi.

"Bu tarla, Siirt fıstığı üreten diğer çiftçilere örnek olmalıdır"

Modern tarım tekniklerinin uygulanmasıyla, gereksiz harcamalar yapmadan iyi bir verim alınabileceğinin bu fıstık tarlasında görüldüğünü söyleyen Demirhan, "Yaklaşık 4 yıl önce 3 kilogram ürün alınan tarladan geçen yıl 750 kilogram, bu yıl da bin kilogramın üzerinde verim alınmasını bekliyoruz. Bu tarla, Siirt fıstığı üreten diğer çiftçilere örnek olmalıdır. Modern tarım tekniklerini kulaktan dolma bilgilerle değil, bilimsel yöntemlerle uygulamalarını istiyoruz. 2018 yılından sonra verim artışı sağlandı. Sulamanın önemli noktası, doğru zamanda ve yeterli miktarlarda sulamadır" dedi.

"Bilgi ve teknikle verim katlandı"

Adil Ekinci, Siirt Fıstıkçılık Birimi çalışanlarına gayretleri için teşekkür ederek, tarlasından şimdiye kadar en fazla 20 kilogram ürün aldığını belirtti.

2008 yılında kurduğu tarladan 4 yıl önce 800 kilogram ürün topladığını ancak hepsinin boş çıktığını ve sadece 3 kilogram ürün elde edebildiğini söyleyen Ekinci, "O zamanlar acemiydik. Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne başvurduk. Mühendisler tarlama gelip hastalıkları tespit ettiler. Tarlamda erkek sorunu ve hastalık sorunu vardı. Tarım ve orman müdürlüğü ile Siirt Üniversitesi'ne başvurduk. Aldığımız bilgilerle tarım tekniklerini uyguladık. Şükürler olsun, son 2-3 yıldır 500 kilogramın altında verim almadık. Geçen yıl 750 kilogram, bu yıl ise 1 ton ürün bekliyorum. Eksik elementleri tespit ettik ve ona göre tarlayı bakımını yaptık. Gübresini doğru şekilde kullandık. Hem verim artışı yaşadık hem de bilgimiz arttı. Artık tüm zararlı hastalıklara karşı tedbirlerimizi aldık" şeklinde başarı hikayesini anlattı.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }