Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), "Haziran Ayı Ekonomik Görünüm Raporu"nu yayımladı.
Raporda, küresel ekonominin belirli bir dönüm noktasında olduğu ve sürdürülebilir büyüme için uzun bir yolda olduğu belirtildi.
Düşük enerji fiyatları, gerileyen enflasyon oranları, arz darboğazlarının hafifletilmesi, Çin ekonomisinin COVID-19 sonrası yeniden açılması ve güçlü istihdamın ekonomik toparlanmaya katkı sağladığına dair birçok kanıtın yanı sıra raporda, toparlanmanın geçmiş yıllardan daha zayıf olacağı belirtildi.
OECD raporunda, enerji ve gıda fiyatları hariç tutulan çekirdek enflasyonun beklenenden daha yüksek olduğu ve yüksek faiz oranlarının özellikle emlak ve finans piyasalarında giderek hissedildiği vurgulandı.
Raporda ayrıca, hükümetlerin destekleyici mali politikalarının COVID-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı şoklarına karşı küresel ekonomiyi desteklemek için kritik bir rol oynadığı ve bugün birçok ülkenin daha yüksek bütçe açıkları ve daha yüksek kamu borcu ile karşı karşıya kaldığı bildirildi.
OECD, 2023 ve 2024 yılları için ekonomik büyüme tahminlerine de yer verdi.
2023 için yüzde 2.6 olarak açıklanan küresel ekonomik büyüme tahmini, enflasyonun düşmesi ve Çin'in COVID-19 kısıtlamalarını kaldırması nedeniyle yüzde 2.7'ye yükseltildi. Büyüme tahmini, 2024 için yüzde 2.9 olarak tahmin edildi.
OECD'nin Mart ayında yüzde 2.8 olarak açıkladığı Türkiye ekonomisine yönelik büyüme tahmini, bugünkü raporda yüzde 3.6'ya yükseltildi. Türkiye ekonomisinin ana itici gücü iç talep olmaya devam edecek. Türkiye ekonomisi için 2024 büyüme tahmini ise yüzde 3.7 oldu.
Rapora göre, Türkiye'de enflasyonun bu yıl yüzde 44.8, gelecek yıl yüzde 40.8 olacağı ve işsizlik oranının bu yıl yüzde 10 ve gelecek yıl yüzde 9.9 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.