Oyun oynamak, çocukların psikomotor gelişimini desteklemenin yanı sıra ebeveynlerle aralarındaki bağı güçlendirmek açısından önemlidir. Uzmanlar, çocukların oyunlar aracılığıyla yeni şeyler keşfedip, deneyimleyerek öğrenmelerini pekiştirdiğini ve aynı zamanda dile gelemeyen olumsuz duyguları ve travmatik deneyimleri ebeveynlerinin yardımıyla ortaya koyarak bu yaşantıların yüklerinden kurtulduklarını söylüyor.
Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, çocuklarda oyunun önemini açıkladı.
Çocuklar için oyun, gelişimlerini destekleyen bir ihtiyaç
Okulların tatile girmesiyle birlikte oyun daha çok gündeme gelir ve çocuğun fizyolojik ve psikolojik sağlığında önemli bir yer tutar. Oyun, dil, motor, zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişim alanlarını destekleyen önemli bir temel ihtiyaçtır. Oyun, hayatı keşfetmek, deneyimlemek, öğrenmek ve tekrar etmek için önemlidir.
Oyun, çocuk ve ebeveynin ilişkisini ve iletişimini güçlendirir
Oyun, ebeveyn ve çocuk arasında bağ oluşturan bir köprü görevi görür. Ebeveynlerin çocuklarıyla etkili bir şekilde oyun oynaması, ilişkilerinin ve iletişimlerinin güçlenmesine yardımcı olur. Çocuklarla olan etkileşim, eğlenceli bir şekilde sürdürüldüğünde kurulan bağlar kalıcı olur. Çocuğun yaşına bakılmaksızın, eğlendiği ve öğrendiği anları en yakın kişilerle paylaşmaya ve keşifleriyle ilgilenen yetişkinlere ihtiyacı vardır.
Hareketli oyunlar çocuğun agresyonunu kontrol etmesine yardımcı olur
İlkokul dönemindeki çocuklar genellikle aktif ve hareketli oyunları tercih ederler. Bu yaş grubundaki çocuklarla, enerjilerini boşaltabilecekleri, dikkatlerini toplayabilecekleri ve dürtü kontrolünü sağlayabilecekleri dış ortam aktivitelerine uygun hareketli veya fiziksel oyunlar oynanabilir. Bazı ebeveynler, güreş gibi itiş kakış oyunlarından çekinir çünkü çocukların saldırganlığa ve agresifliğe yönlendirileceğini düşünürler. Oysa çocuklar oyun sırasında öfke ve kızgınlık duygularıyla bu tür oyunları oynamazlar. İtiş kakış oyunları, çocukların fiziksel güçlerini sınayarak eğlenmelerini sağlar ve agresyonlarını kontrol etmelerine yardımcı olur. Ayrıca hayal güçlerini geliştiren, kuralları olan ve birden fazla kişiyle oynanan kutu oyunları da faydalıdır. Bu tür oyunlar aracılığıyla çocuklar paylaşmayı, sıra beklemeyi, sınırlara uymayı öğrenirler ve gelişimsel becerilerini desteklerler. Ancak en güzel ve etkili oyun türü, çocuğun kendisinin seçtiği ve kurduğu, ebeveynin de dahil olduğu oyunlardır. Bu için çocuğun izlenmesi ve ona katılınması yeterlidir.
Günlük düzenli oyun zamanı oluşturmak ilgi ve dikkat çocuğa yönlendirilmesini sağlar
Çocuğun gelişim sürecinde ebeveynle oynanan oyunun sürekli olması önemlidir. Çalışan ebeveynler, kendilerinin yapabileceği düzeyde ve çocuğun ihtiyaçlarını karşılayabileceği şekilde günlük bir oyun zamanı oluşturmalıdır. Oyunla 15-20 dakika gibi kısa sürelerle başlanabilir ve zamanla süreler uzatılabilir. Ancak oyun zamanında asıl önemli olan sürelere bağlı kalmak değil, her gün düzenli olarak oyun aracılığıyla birebir zaman geçirmek ve kesintisiz şekilde çocuğa ilgi ve dikkat göstermektir.