Rusya'nın, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın askıya alındığı açıklandı. 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da imzalanan iki anlaşmaya atıfta bulunulan açıklamada, bu anlaşmaların küresel gıda güvenliğini sağlama, açlık tehdidini azaltma, az gelişmiş ülkelerle yardımlaşma gibi insani hedefleri içerdiği belirtildi.
Açıklamada, "Bu anlaşmaların bir yıl sonra uygulanmasıyla ilgili çalışmaların olumsuz sonuçlandığı görünüyor" denildi.
Ukrayna gıda ihracatının, son ana kadar Kiev ve Batılı küratörlerinin çıkarlarına hizmet etmeyi amaçladığı belirtilen açıklamada, bugüne kadar tahıl ihracatının 32.8 milyon ton olduğu ve bunun 26.3 milyon tonunun yüksek ve orta gelirli ülkelere, özellikle Avrupa Birliği'ne gönderildiği söylendi. Ayrıca, Etiyopya, Yemen, Afganistan, Sudan ve Somali gibi en yoksul ülkelerin toplamda 922.092 ton tahıl aldığı ifade edildi.
Rusya'nın, Ukrayna'nın tahıl ihracatına açtığı güvenli koridorun "terör saldırıları için kullanıldığı" iddia edildi ve Rusya ile ilgili olan anlaşmanın henüz yürürlüğe girmedeği belirtildi.
AB'nin Temmuz 2022'den bu yana Rusya'ya karşı beş kez yeni yaptırım paketi açıkladığı hatırlatılan açıklamada, ABD ve İngiltere'nin de sınır ötesi kısıtlamalar getirdiği ifade edildi. Rus banka ödemeleri, sigorta ve nakliye lojistiği, yedek parça tedariki ve yurt dışı varlıklarının tamamen bloke edildiği bildirildi.
Rusya'nın BM himayesinde en yoksul ülkelere gübre hibe etme kararı aldığı ve bu kararın Eylül 2022'den bu yana sadece Malavi'ye 20 bin ton, Kenya'ya 34 bin ton olmak üzere toplamda 262 bin ton gübre gönderildiği belirtildi. Rusya'nın BM muhtırasında bulunan SWIFT sistemi gibi diğer koşulları yerine getirmediğine vurgu yapıldı.
Açıklamada, Tolatti-Odessa Amonyak Boru Hattı'nın yeniden faaliyete geçirilmesi şartının, Ukrayna'nın hattı havaya uçurmasından dolayı gerçekleştirilemediği ifade edildi ve bu koşullarda "Karadeniz Girişimi"nin insani amaçlarını yerine getirmediği belirtildi.