Şanlıurfa Barosu Göç ve İltica Merkezi ile Solaris Derneği tarafından "Suriyeli Mültecilerin Durumu ve Gönüllü Geri Dönüşü Paneli" düzenlendi.
Programın açılış konuşmasını yapan Şanlıurfa Baro Başkan Yardımcısı Avukat Gülistan Paydaş, 2011 yılında Suriye'deki iç çatışmaların başlamasıyla birlikte Türkiye'ye gelen mültecilere geçici koruma sağlandığını ifade ederek, şu şekilde konuştu:
"Suriye'deki insan hakları ihlalleri, 2012 ve sonrasında hızla artarak insan yardımı ihtiyaçlarında dramatik bir artışa neden oldu. Sürdürülebilir bir geri dönüş için özellikle ekonomik ve sosyal uyum ve olanaklar önemlidir ve gereklidir."
Etkinliğin sabahki oturumlarında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Ersin Orallı, gönüllü geri dönüş ve yeniden entegrasyon kavramlarıyla ilgili ulusal ve uluslararası hukuki çerçeveyi ele aldı. Avukat Lemi Keleş, geri gönderme merkezleri ve Türkiye'nin geri dönüş için uyguladığı politikalar hakkında bilgi verdi. Dr. Mervan Nezhan ise Suriye'deki mevcut durum hakkında geri dönüş konusunda bilgiler sundu.
Öğleden sonra gerçekleşen oturumda konuşan Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Kaya, Suriye göçünün 12. yılında yaşanan zorluklar ve imkanlar hakkında bilgi verdi.
Kaya, mültecilerin taleplerinin süreç içinde kalış süresine bağlı olarak değiştiğini belirterek şunları söyledi:
"Türkiye'de ilk yıllarda Suriyelilerin temel talepleri beslenme, barınma ve güvenlik gibi temel ihtiyaçlardı. Bunlar 1. kuşak haklardı. Ancak zamanla bu talepler değişmeye ve dönüşmeye başladı. İkinci ve üçüncü kuşak haklar olarak adlandırdığımız mülkiyet edinme, STK kurma, siyasi parti kurma ve vatandaşlık alma gibi haklar talep edildi. Bu da değişim ve dönüşümü anlama konusunda önemli bir noktadır. Tüm bu süreçte siyasal ve ekonomik taleplerin değişimine yol açtı."