Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Avrupa Birliği destekli PRIMA projesi kapsamında İtalya'nın Tuscia Üniversitesi tarafından koordine edilen çalışmalara katıldı. Tunus ve Cezayir de bu projede yer aldı. Harran Üniversitesi, Tuscia Üniversitesi'nden İtalya, Sfax Biyoteknoloji Merkezi'nden Tunus ve Ferhat Abbas Üniversitesi ile Arides Bilimsel ve Teknik Araştırma Merkezi'nden Cezayir'in yer aldığı projede, Şanlıurfa ve Adıyaman'da sulama ve kurak koşulları incelendi. Üç yıl süren araştırmalar, makarnalık buğdayda küresel ısınma sonucu ortaya çıkan şiddetli kuraklığa dayanıklı çeşit geliştirilmesini hedefledi. İtalya tarafından geliştirilen makarnalık buğday ve yabani akrabalarının melezlenmesiyle elde edilen ve genetik seçimle kuraklığa dayanıklı küçük akraba kromozom parçaları taşıyan makarnalık buğday hatları denendi. Ayrıca yabani akrabalardan melezleme yöntemiyle kromozom seti aktarılmış melezler de bu çalışmada kullanıldı. Bu yıl yapılan hasatla proje tamamlandı. Adıyaman ve Şanlıurfa'nın Koruklu bölgelerinde üç yıl süren çalışmalar sonucunda 58 hatlı gözlem bahçesinde bulunan amphidiploidlerin kışlık yetişme özelliğine uygun olmadığı belirlendi. Ayrıca sulanan ve yağışa dayalı koşullarda yürütülen verim denemelerinde R5Hom+, R5Hom-, R112Hom+, R112Hom-, Sümerli ve Alatay çeşitlerinin iyi performans gösterdiği görüldü. Denenen yabani buğday melezlerinden elde edilen 2 saf hat, tescil için önerildi. Tescil edilmesi durumunda bu çeşitler bölge çiftçilerine sunulacak. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, son dönemde ulusal ve uluslararası önemli projeler yürüttüklerini belirtti. Kuraklığa dayanıklı çeşitlerin üretilmesinin önemine vurgu yaptı ve bu çalışmalara katkıda bulunanlara teşekkür etti.
Şanlıurfa'da kuraklıkla mücadele için yeni bir buğday çeşidi geliştirildi!
Bunlar da ilginizi çekebilir