Şanlıurfa

Şanlıurfa'da Uzman Uyarıyor! Hepatit Hastalığına Karşı Korunma Yolları Açıklandı!

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Reşat Ceylan, Dünya Hepatit Günü'nde hepatit hastalığına dikkat çekerek, korunma yöntemleri ve hastalığın neden olduğu durumlar hakkında önemli bilgiler verdi.

Şanlıurfa'nın Harran Üniversitesi Hastanesi, Dünya Hepatit Günü'nü farkındalık oluşturmak için özel bir etkinlikle kutladı. Hastane girişine stant kurarak ve çeşitli etkinlikler düzenleyerek hepatit hastalığına dikkat çekti. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Reşat Ceylan, hastalık ve korunma yöntemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Hastalık ve Korunma Yöntemleri Açıklandı

Doç. Dr. Ceylan, hepatitin farklı mikroorganizmaların ve toksik maddelerin neden olduğu bir karaciğer iltihabı olduğunu belirtti. Hastalığa yol açan beş ana virüsün Hepatit A, B, C, D ve E olduğunu ifade ederek, bunların bulaşma yollarının, hastalığın şiddeti ve korunma yöntemlerinin farklılık gösterdiğini açıkladı.

Hepatit A'nın, virüsün bulaştığı yiyecek ve suyun alınması veya bulaşıcı bir kişiyle temas yoluyla bulaştığını ve sanitasyon, gıda güvenliği ve bağışıklama ile önlenebileceğini belirten Doç. Dr. Ceylan, ülkemizde hepatit A aşısının çocukluk döneminde uygulandığını da vurguladı.

Hepatit B'nin en yaygın olarak doğum sırasında anneden çocuğa, güvensiz cinsel ilişki ve enjeksiyonlar yoluyla bulaştığını ve bebeklik döneminde geçirilen hepatit B enfeksiyonunun çoğunlukla kronik hepatite yol açtığını belirten Doç. Dr. Ceylan, gebelerin taranması ve bebeklerin doğumdan sonra aşılanması gerektiğini söyledi.

Hepatit C'nin, güvenli olmayan enjeksiyon ve kontrolsüz kan transfüzyonu ile bulaştığını ve henüz etkili bir aşısının olmadığını açıklayan Doç. Dr. Ceylan, güvenli uygulamaların önemine vurgu yaptı.

Hepatit D'nin Hepatit B virüsü enfeksiyonunun varlığında ortaya çıktığını ve hepatit B aşılamasının ve diğer önlemlerin Hepatit D virüsü enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olduğunu belirtti.

Hepatit E'nin gelişmekte olan bölgelerde sıkça rastlanan bir hepatit türü olduğunu ve sanitasyon ve gıda güvenliği ile önlenebileceğini ifade eden Doç. Dr. Ceylan, hepatit hastalıklarının dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve DSÖ'nün viral hepatitlerin azaltılması için elimine programı başlattığını da açıkladı.

Vatandaşların ve hastane personelinin bilgilendirildiği etkinlikle birlikte, hepatit hastalığına karşı farkındalığın artırılması ve tarama çalışmalarının teşvik edilmesi hedefleniyor.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }