11 Temmuz 1995 yılında Bosna'da gerçekleşen Srebrenitsa Soykırımı, binlerce Müslüman'ın General Ratko Mladiç komutasındaki Sırp ordusu tarafından katledilmesiyle sonuçlandı. Acılar hala tazeliğini koruyor.
Srebrenitsa Katliamı, Bosna Savaşı sırasında BM tarafından siviller için "güvenli bölge" ilan edilen Srebrenitsa'da gerçekleşti. Hollandalı askerlerin güvenliği sağladığı bu bölgede büyük bir soykırım yaşandı.
Sırp askerleri tarafından toplu şekilde Müslümanlar katledildi
Hollandalı askerlerin bölgeyi Sırp ordusuna teslim etmesinin ardından 8 binden fazla Müslüman toplu şekilde öldürüldü. Kadın, erkek, çocuk demeden herkes hedef alındı.
Sırp ordusu, 11 Temmuz 1995'te BM kontrolündeki Srebrenitsa'ya girdi. 35 bin Bosnalı, toplu katliamların gerçekleştiği bölgelere otobüslerle taşındı.
BM'nin ve Avrupa'nın sadece izleyici olduğu bu soykırım, 3 yıl süren Bosna Savaşı'nda 100 bin insanın ölmesinin son perdesi oldu.
Srebrenitsa soykırımı, Avrupa'da gerçekleşen en büyük toplu insan kıyımı olarak kaydedildi ve Avrupa'daki ilk belgelenmiş soykırım olarak önem taşıyor.
Hollandalı askerlerin Srebrenitsa'yı Sırp ordusuna teslim etmesi
Batılı güçler, belgelenmemiş Yahudi soykırımları gibi diğer soykırımlara tepki göstermezken, bu belgelenmiş ve bilinçli soykırıma gecikmeli müdahale ettiler ve soykırımın derinleşmesine katkıda bulundular.
Katliamın yaşandığı Temmuz'da, Srebrenitsa'yı Sırp ordusuna teslim eden Hollandalı askerlerin çoğu, ülkelerine döndüklerinde yaşadıkları katliamın travmasıyla baş etmek zorunda kaldı.
Srebrenitsa'yı terk eden ve Sırpların soykırımına göz yuman 600 Hollandalı askerin çoğu, pişmanlıklarını ifade etmiştir.
Soykırımı yaşayan askerlerden biri, daha sonra şunları söyleyerek yaşadığı pişmanlığı ifade etti: "Masum insanları koruma sözü verdiğimiz halde, bize sığınan insanları koruyamadığımız için kendimi affetmiyorum."
Aslında, bu sözler, etnik temizliğin en büyük kanıtıydı.
Sırp kasabaya müebbet hapis cezası
Srebrenitsa Soykırımı'nın baş sorumlusu olan Radovan Karaciç, yakalandıktan sonra yargılandı.
Bu dava, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra görülen en büyük savaş suçları yargılamalarından biriydi. Mahkeme, Karaciç'in Srebrenitsa'daki Boşnak erkeklerin yok edilmesini istediği sonucuna vardı.
Mahkeme ayrıca, Radovan Karaciç'i Bosna savaşı sırasında "insanlığa karşı suç işlemek" suçundan suçlu buldu ve toplamda 40 yıl hapis cezası verdi.
2016'da ise Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic, 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve bu ceza ömür boyu hapse çevrildi.
Bu dava, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en önemli savaş suçları davalardan biriydi.
Uluslararası Adalet Divanı, 2007 yılında Srebrenitsa'yı soykırım olarak nitelendirdi.
Bugüne kadar farklı mahkemelerde görülen Srebrenitsa davalarında, 45 Sırp'a toplamda 699 yıl hapis cezası verildi.
Soykırımda suçlanan eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Milosevic, yargılanırken cezaevinde ölmüştü.
Bu yıl 30 kurbanın cenazesi defnedilecek
Her yıl soykırımın yıldönümünde gömülme işlemleri gerçekleştirilen konvoy, bu yıl 30 kurbanın cesedini Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari'ye getirdi.
Soykırımda öldürülen ve kimlikleri tespit edilen 30 kurbanın defin işlemleri için hazırlıklar yapıldı.