DİSKİ İçmesuyu Arıtma Tesisi'nde düzenlenen bir basın toplantısında Tutşi, Kayapınar ilçesindeki Kayapınar ilçesindeki DİSKİ İçmesuyu Arıtma Tesisi'nde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Diyarbakır'ın alt yapı ve üst yapı yatırımlarıyla hızla geliştiğini ve bu yatırımların hizmete alındığını söyledi.
Tutşi, altyapı çalışmalarıyla şehri bir ağ gibi ördüklerini belirterek depolar ve pompa istasyonlarıyla su arzı güvenliğini sağladıklarını ifade etti.
Tutşi, "Atıksu arıtma tesislerimizle çevreyi koruyoruz. Enerji tesislerimiz ve tüm çalışanlarımızla şehrimize gereksinimden fazla temiz ve kesintisiz içme suyu sağlıyoruz. Temiz içme suyu arıtma ve sağlama merkezlerimizi 3 metreküp/fsaat kapasiteye göre planladık. Günde 280 bin metreküpten fazla temiz su üretiyoruz. Günde ortalama 22 bin metreküp suyu Gözeli kaynağından alıyoruz. Bu da demek oluyor ki günlük olarak 302 bin metreküp su üretiyor ve 338 bin 899 abonemize 1 milyon 40 bin hemşehrimize kesintisiz temiz içme suyu sağlıyoruz." dedi.
Yaz aylarında aşırı sıcak havalarda 1-2 ay boyunca su kesintileriyle mücadele ettiklerini belirten Tutşi, "Bunun nedeni çok basit. Verilerimizle sabit. Kaynaklarımızın yetersizliği yok, bilincimizin yetersizliği var. Aşırı ve yanlış su tüketimi sorunumuz var." diye konuştu.
DİSKİ olarak, son 2 yılda Diyarbakır'ın suyunu en doğru şekilde yönetmeyi amaçladıklarını dile getiren Tutşi, son iki yılda kayıp-kaçak oranını Diyarbakır merkezinde yüzde 48 bin 89'dan yüzde 34.64'e düşürerek günlük 23 bin metreküp su tasarrufu sağladıklarını açıkladı.
Tutşi, "Sevgili Diyarbakırlılar, sizi de bu sorumluluğa davet ediyoruz. Çünkü ancak sizin katılımınızla başarabiliriz. Diyarbakır'da su seferberliğimizi başlatabiliriz. Her bir hemşehrimizden günlük sadece 10 litre su tasarrufu bekliyoruz. Peki, 10 litre su tasarrufunu nasıl sağlayacağız? 10 litre su tasarrufu, duş yapmadan 5 dakika önce çıkmaktan, bulaşıklarınızı makinede veya kapta tek seferde yıkamaktan ve her gün balkonunuzu yıkamamaktan geçiyor. Ayrıca bu 10 litre, arıtılmış temiz içme suyudur. Hemşehrilerimizden bahçelerini musluklarından akan suyla sulamamalarını önemle rica ediyoruz. Bu ve benzeri basit uygulamalarla suyumuzu koruyabiliriz. Bilinçsiz kullanan abonelerimizi, bilinçli abonelerimizin arasına katarak ilerleyebiliriz. Kişi başına günlük 10 litre su kazandırmak demektir." dedi.
Üretilen suyun ihtiyacın 2 katı olduğuna rağmen aşırı tüketim sebebiyle suyun yetersiz kaldığına dikkat çeken Tutşi, "Kişi başı su tüketimimiz ortalama olarak 120-150 lt/gün olması gerekirken, 300 lt/gün üzerinde tüketiyoruz. Eğer suyu dikkatli kullanmazsak, yaz aylarında su kesintileri kaçınılmaz hale gelecek. Hiçbir hemşehrimizin su kesintisiyle karşı karşıya kalmasını istemiyoruz. Kaynaklarımız zaten yeterli, hatta fazla. Ancak kaynakları sorumsuzca ve sınırsızca kullanamayız. Su zengini olabiliriz, ama kontrolsüz bir şekilde kullanmaya devam edersek bu zenginlik yine yetmeyecektir." dedi.