Tarım ve Orman Bakanlığı, pide, lahmacun gibi ürünlerden numune alınmayacağı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Bakanlık, yıllık denetim programına göre toplu tüketim yerlerinde hem yemek harcından hem de son üründen numune alındığını belirtti. Ancak pide, börek, lahmacun gibi ürünlerin henüz son ürün haline gelmemiş ve içerisinde sebze, kırmızı et, kanatlı eti, balık gibi bileşenler kullanılan harçlarından numune almanın yanıltıcı değerlendirmelere yol açtığı ifade edildi.
Pide, lahmacun, börek gibi ürünler et ürünleri değil, yemek kategorisine giren ürünlerdir. Bu ürünlere bitkisel (sebze, meyve) ve hayvansal (kırmızı et, kanatlı eti, balık vb.) bileşenler eklenir. Ayrıca tüketici taleplerine göre farklı bileşenler de kullanılabilir. Bu nedenle henüz hazırlık aşamasında olan bir gıda için değerlendirme yapmak yanlış uygulamalara neden olabilir.
Bakanlık talimatında, toplu tüketim yerlerinde pide, lahmacun, börek gibi ürünlerin harcında tek tırnaklı hayvan eti ve domuz eti dışında diğer kontrollerin devam etmesi, son üründe ise tek tırnaklı hayvan eti ve domuz eti dahil tüm kontrollerin yapılması gerektiği belirtildi.
Toplu tüketim yerlerinde sunulan gıda maddelerinin bileşenlerinin kontrol görevlilerine ve talep halinde tüketicilere bildirilmesinin zorunlu olduğu vurgulandı.
Bakanlık, tüketici sağlığının en üst düzeyde korunması için tüm kontrollerin aksatılmadan devam edeceğini duyurdu.