Ticaret Bakanlığı, ülkenin ekonomi alanında lider olmasını ve rol model olmasını sağlamak amacıyla dış ticaret dengesine dikkat ederek sürdürülebilir bir ihracat modeliyle çalışmalarına devam ediyor.
İhracatın ülkenin potansiyelini yansıtabilmesi ve Türkiye'nin hedeflerine ilerlemesi için ürünlerin dünyanın her yerine ihraç edilmesi ve pazar çeşitliliğinin artırılmasının önemi vurgulanıyor:
"Uzak Ülkeler Stratejisi ile ihracat menzilimizin 2022 sonunda dünya ortalamasının üzerine çıkarılması hedeflenmektedir. 2022 yılında 3,089 km olan ihracat menzilimizin yükseltilmesi planlanmaktadır."
İhracatta ürün çeşitliliğini artırırken yüksek değerli ürünlerin ihraç edilmesine de önem veriliyor. Geçtiğimiz yıl, insansız hava araçları, katmanlı üretim için makineler gibi yüksek değerli ürünlerin de içinde bulunduğu 1,232 farklı ürün ihraç edildi. 2023 yılının ilk 5 ayında ise 1,222 farklı ürün ihraç edildi.
Ayrıca, yüksek teknolojili ürünlerin toplam ihracattaki payını artırmak için çalışmalar yapılıyor. 2022 yılında imalat sektörünün toplam ihracatında orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payı %36.9'a yükseldi ve 2023 Ocak-Mayıs döneminde %40.8'e çıktı.
Bakanlık çalışmaları sayesinde ihracatçılarımız dünyanın en uzak noktalarına kadar ihracat yapmıştır. 2022 yılında Ceuta'dan Cocos Adaları'na, Falkland Adaları'ndan Kuzey Mariana Adaları'na kadar toplamda 229 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. 2023 yılının ilk 5 ayında ise 226 ülkeye ihracat yapılmıştır.
Ülkede bugün itibariyle ihracat yapılmayan bir il kalmamıştır ve 2022 yılında 24 il 1 milyar doların üzerinde ihracat yapmıştır.
2022 yılı sonunda ihracatçı firma sayısı 114,000'i aşarken, Türkiye'den ihraç taşıma sayısı 2 milyonu aşmıştır.
Türkiye Yüzyılı vizyonuyla, Ticaret Bakanlığı olarak Türkiye'yi küresel ihracatın güçlü ülkeleri arasına taşıyacak birçok yeni proje ve stratejiyle başarıları devam ettireceğiz.