TMO Genel Müdürlüğü, 2023 yılı hububat alım fiyatlarını ve politikalarını belirleyen yazılı bir açıklama yaptı.
Ülke genelinde hububat hasadına geçtiğimiz ay başlandığı hatırlatıldı ve hasadın bugün itibariyle yaklaşık %5 seviyesinde olduğu belirtildi.
Açıklamada, TÜİK verilerine göre, bu yıl buğdayda %3,8, arpada %1,2 artış bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hububat alım fiyatlarını açıkladığı da hatırlatıldı.
Açıklamada, TMO'nun Türkiye genelinde yaklaşık 310 iş yeri ve lisanslı depolarda (yaklaşık 230 nokta) alım yapacağı bilgisi paylaşıldı. Üreticiler, bu depolara teslim ettikleri ürünlerini Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO'ya satabilirler. Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 30 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak.
Açıklamada, TMO iş yerlerinde pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacağı da belirtildi. Ayrıca, lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde yüzde 2 stopaj, yüzde 2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 750 liraya kadar ton başına 25 lira nakliye desteği, araç başına 25 lira analiz desteği, depo kira ücreti desteği gibi avantajlar sunulacak. Ayrıca Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nden ürün bedelinin %75'ine kadar sıfır faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânı da sağlanacak.
Geçici alım merkezlerinde hizmet bedeli kesintisi %1 oranında yapılacak.
Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı hububat üretimini teşvik etmek için bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı buğday ve arpa üreticilerine satış başına ton başına 1000 lira ve 500 lira ilave destek sağlayacak.
TMO'nun iş yerlerine satılan ürünlerin borsa tescili ücretlerinin karşılandığı da belirtildi.
Bu fiyatlar dahilinde ekmeklik ve makarnalık buğday ile arpa fiyatlarına kalitesine göre (1. Grup) ton başına 100 lira ilave fiyat verilecek. Böylece, 1. Grup ekmeklik buğday fiyatı ton başına 8.350 lira, makarnalık buğday fiyatı ton başına 9.100 lira ve arpa fiyatı ton başına 7.100 lira olacak.
Ayrıca, üreticilerin alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için ÇKS bilgilerinin güncellenmesi, randevularını almaları ve anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri gerektiği belirtildi. Ürünlerin iş yerlerine / lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekil aracılığıyla getirilmesi gerektiği vurgulandı.