Ekonomi̇

TMO Genel Müdürü Çiftçilere Buğdaylarını Ucuza Satmamaları Konusunda Uyardı!

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, buğday alımında büyük bir yoğunluk yaşandığını belirterek, çiftçiyi TMO fiyatının altında ürün satmamaları konusunda uyardı. Piyasada buğday fiyatlarının düşük olduğunu belirten Güldal, “Çiftçilerimiz acele etmesinler. Emeklerinin karşılığını korusunlar. Biraz sabrederlerse TMO’ya satabilir ya da piyasa kendi dengesini bulduğunda özel sektörde de değerlendirebilirler" dedi.

“Alım kapasitemizi artırdık. Mesai saatlerimizi genişlettik.”

TMO Genel Müdürü Barış Güldal, TMO'ya ürün satışı için yoğun bir talep olduğunu ve bu nedenle alım kapasitelerini artırdıklarını, mesai saatlerini genişlettiklerini belirtti. Hafta sonları ve Kurban Bayramı haftasında da alımlara devam edeceklerini söyledi.

Hububat Alım Fiyatları Çiftçiler Tarafından Olumlu Karşılandı

Güldal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan hububat alım fiyatlarının ton başına buğdayda 9.250 TL, arpada ise 7.500 TL olduğunu hatırlattı. Bu fiyatın üreticiler arasında memnuniyetle karşılandığını ve sahadan olumlu geri dönüşler aldıklarını dile getirdi. Güldal, fiyatın üreticilerin beklentilerini karşıladığını ve hem üreticileri koruyan hem de piyasaları dengeleyen bir fiyat olduğunu belirtti.

Randevularda Yoğunluk Yaşanıyor

Güldal, üreticilerin memnuniyetlerinin bir sonucu olarak TMO randevularında yoğunluk yaşandığını söyledi. Ülke genelinde hasatın %5 civarında olduğunu belirten Güldal, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu bölgelerinde hasatın devam ettiğini ve bu bölgelerde randevuların açıldığını söyledi. TMO iş yerlerine yoğun bir talep olduğunu ve çalışanların mesai mefhumu gözetmeksizin çalıştıklarını belirtti. Güldal, Kurban Bayramı'nda yarı süreli tatil yapacaklarını, ancak randevuların kapanmayacağını ifade etti.

Alım fiyatları belirlenirken birçok parametrenin dikkate alındığına vurgu yapan Güldal, şunları söyledi:

“TMO 85 yıllık, tecrübeli bir kurum. Üretici dostu olarak kabul görmüş bir kurum. Fiyatlarımızı belirlerken bu tecrübe ve bilgi birikimine dayanıyoruz. Üreticilerimizin ürünlerini değerinde satmaları için birçok kriteri göz önünde bulunduruyoruz. Öncelikle maliyet unsurlarını hesaplıyoruz. Üreticilerimizin kullandığı gübre, mazot, tohum, ilaç gibi unsurları hesaba katıyoruz. Ayrıca iç ve dış piyasa durumunu, rekolte beklentisini, üreticilerin refah payını ve üretimin sürdürülebilirliğini dikkate alarak fiyatı belirliyoruz.”

“Prim Tüm Üreticilere Verilecek”

Güldal, bu yıl hububat alım priminin tüm üreticileri kapsayacak şekilde düzenlendiğini aktardı. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olan tüm üreticilerin bu primden yararlanacağını belirten Güldal, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından buğday için 1000 TL, arpada ise 500 TL üretim primi verileceğini söyledi. Üreticilerin TMO'ya satmak zorunda olmadığını ifade etti.

TMO'nun Alımında Sınır Bulunmuyor

Güldal, TMO'nun depolama konusunda herhangi bir sorunu olmadığını söyledi. Ülke genelinde 540 noktaya ek olarak 11 ticaret borsasında da alım yapacaklarını belirtti. Her alım noktasındaki günlük alım miktarını maksimuma çıkardıklarını ifade etti. Açık yığın yöntemiyle ürünleri alabileceklerini belirtti. Üreticilerin randevularına sadık olmaları gerektiğini söyledi. Güldal, üreticilerin ileri tarihler için randevu alabileceklerini, aynı zamanda lisanslı depoları da tercih edebileceklerini belirtti. Ürün bedellerinin 30 gün içinde çiftçilerin hesaplarına yatırılacağını söyledi.

Üreticilerin Acele Etmemesi Gerekiyor

Güldal, çiftçilerin TMO fiyatlarının altında ürün satmamaları konusunda uyarıda bulundu. Piyasada buğday fiyatlarının düşük olduğunu ifade etti. Güldal, çiftçilerin sabretmeleri ve emeklerinin karşılığını korumaları gerektiğini söyledi. TMO'nun verdiği fiyatın referans fiyat olduğunu ve daha altında bir fiyat kabul etmediklerini belirtti. Üreticilerin bir süre bekleyerek TMO'ya veya özel sektörde piyasa dengesini bulduğunda satış yapabileceklerini belirtti.

Piyasa Değerinde, Dengeli ve İstikrarlı Olacak

TMO'nun hububat sanayicisi ve tüccarına buğdayın satış fiyatını sorması üzerine, Güldal, ürün satış zamanı geldiğinde TMO'nun fiyatı belirleyeceğini ve görev zararı yapmadan istenen rakamlarda tutmaya çalışacaklarını belirtti. Güldal, tüccar ve sanayicinin tedarikli olmasının önemli olduğunu söyledi. TMO'nun aldığı fiyatların dengeli ve istikrarlı olduğunu belirtti. Zarar etmeyecekleri bir fiyat üzerinden ticaret yapacaklarını ifade etti. Güldal, piyasa fiyatlarının değerinde, dengeli ve istikrarlı olması için çaba göstereceklerini söyledi.

Buğday En Stratejik Ürün

Buğdayın en stratejik ürün olduğunu belirten Güldal, son dönemde buğday ekiliş alanlarının %5 ila %10 arasında arttığına dikkat çekti. Devletin buğday üreticisine pozitif ayrımcılık yaptığını belirtti. Güldal, üreticilerin buğdaya pozitif bir dönüş yapmasının önemli olduğunu söyledi. Buğday üretiminin istikrarlı bir şekilde artması gerektiğini ifade etti ve devletin bu konuda uyguladığı politikayla bunun sağlandığını belirtti.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }