Özellikle havaların aşırı sıcak olduğu zamanlarda vücudun su ihtiyacının arttığına ve dengeli su tüketiminin önemine değinen Korkmaz, aç karnına içilen bir iki bardak suyun böbreklerin daha etkili çalışmasına yardımcı olduğunu belirtti.
Korkmaz, suyun düzenli ve yeterli miktarda tüketilmesinin faydalarına değinerek, "Aç karnına içtiğimiz bir iki bardak su gece boyunca vücutta biriken toksinlerin idrar yoluyla rahatça atılmasını sağlar ve böbreklerin daha etkili çalışmasına yardımcı olur. Genel olarak suyun vücuttaki işlevleri; besinlerin sindirimini, vücut sıcaklığının düzenlenmesini ve buna bağlı olarak vücut sıcaklığının korunmasını sağlar. Ayrıca cilt sağlığını korur ve atık ürünlerin taşınmasını ve atılmasını sağlar." dedi.
"Aşırı su tüketimi zararlıdır"
Uzman Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz
Korkmaz, su tüketiminin aşırı olması durumunda bazı hastalıkların ortaya çıkabileceğine dikkat çekerek, "Peki günlük olarak ne kadar su tüketmeliyiz? Normal bir insanın ihtiyacı 1 ml/kal veya 35 miligramdır. Ancak gebe kadınlar ekstra 300 ml/gün, emziren kadınlar ise ekstra 700 ml/gün su tüketmelidir." şeklinde konuştu. Korkmaz, her şeyin fazlasının zararlı olduğunu belirterek, aşırı su tüketiminin vücutta bazı bozukluklara yol açabileceğini söyledi. Bu bozukluklar arasında gece idrara çıkma sıklığının artması, bulantı, kusma, ishal, akciğer tıkanıklığı, kanımızdaki tuz miktarının düşmesi ve ödem oluşumu gibi durumlar yer alır. Ayrıca böbrek fonksiyonlarında da bozulmalar olabilir." ifadelerini kullandı.
"Unutmayalım ki su hayattır, fakat fazlası da azı kadar zarardır"
Su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Korkmaz, "Diğer sıvılar suyun yerini tutabilir mi?" sorusuna şu cevabı verdi: "Hiçbir sıvı suyun yerini alamaz. Çay ve kahve gibi içecekler ise diüretik etkileri nedeniyle vücuttan sıvı kaybına yol açar. Bu nedenle çay ve kahve tüketiminiz yüksek olduğu günlerde su tüketimini mutlaka arttırın." Sonuç olarak, çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su atarak suyun yerini tutmaz." şeklinde konuştu.