2023-YKS, 17-18 Haziran tarihlerinde tamamlandı ve sonuçların 20 Temmuz'da açıklanması bekleniyor. YKS'ye başvuran toplam 3 milyon 527 bin 466 aday bulunuyor ve sınav puanı hesaplananlar tercih yapma şansına sahip.
Tercih ve Kariyer Danışmanı Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, karar vermenin basit gibi görünse de aslında oldukça karmaşık bir süreç olduğunu belirtiyor ve yapılması gerekenin mevcut seçenekleri değerlendirmek ve uygunluklarına göre bir liste oluşturmak olduğunu söylüyor.
Kararsız kalan adaylar için kariyer testinin de bir seçenek olduğunu belirten Tözeniş, tercihler konusunda son kararın adaya ait olduğuna dikkat çekiyor.
Bu yıl üniversitelerde önlisans programları için 388 bin, lisans programları için 465 bin olmak üzere toplamda 853 bin kontenjan bulunuyor. Açıköğretim ve uzaktan öğretimle birlikte bu rakam 1 milyon 61 bine çıkıyor. Ayrıca, 34 yaş üstü kadınlar, depremzede adaylar ve şehit/gazi yakınları için ayrılan kontenjanlar da eklenince toplam kontenjan sayısı 1 milyon 111'e ulaşıyor.
Üsküdar Üniversitesi Tercih ve Kariyer Danışmanı Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, üniversite tercihi yapacak adaylara fayda sağlayacak önerilerde bulundu.
20 Temmuz'a kadar olan süreyi iyi değerlendirmek önemli...
Tözeniş, başvuran 3,5 milyon öğrenciye göre kontenjanların değerlendirildiğinde 3 öğrenciden 1'inin üniversiteye kabul edileceğini belirterek, "Önümüzde tercih süreci var ve 20 Temmuz'a kadar süresi olduğunu unutmayın. Bu süreyi iyi değerlendirerek tercih sürecini daha verimli hale getirebilirsiniz." dedi.
Tözeniş, "Tercih etmek, alternatifler arasından seçim yapmak anlamına gelir. Seçim yaparak diğer alternatifleri elerken aynı zamanda bir karar da vermiş oluruz. Karar vermek, basit gibi görünse de aslında oldukça karmaşık bir süreçtir. Seçenekler arttıkça karar vermek de zorlaşır. Burada yapmamız gereken mevcut seçenekleri değerlendirerek uygunluklarına göre bir sıralama yapmak. Bu, tercih listemizi oluşturmak için bize yardımcı olacaktır." şeklinde konuştu.
Doğru tercih için öneriler
Tercih döneminde oluşturulacak bir listeyle öğrencilerin hedeflerine bir adım daha yaklaşabileceğini belirten Tözeniş, verimli bir üniversite tercih süreci geçirmek için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:
Kendinizi tanıyarak başlayın
- Tercih dönemini sağlıklı ve doğru bir kararla bitirmek için bu sürede biraz araştırma yapmak, okumak ve değerlendirmek önemlidir. Bu süreci kendinizi tanıyarak başlayabilirsiniz. Kendinizle zaman geçirin ve sizi en çok ne heyecanlandıran ve nerede mutlu olmanızı sağlayacak şeylerin ne olduğuna bakın. Örneğin, 4-5 yıl sonra nerede olmak istersiniz, kimlerle çalışmak istersiniz ve ne yapmak istersiniz?
- Yıllar içinde iş ve meslekler belirli ihtiyaçlara göre değişebilir, ancak iyi bir iş yapan ve farklı becerilere sahip olan meslek elemanlarına her zaman ihtiyaç duyulacaktır.
- Tercih etmeyi düşündüğünüz meslek alanlarıyla ilgili araştırmalar yapabilirsiniz. Bu araştırmaları yaparken üniversitelerin web sayfalarından da yardım alabilirsiniz.
- Birkaç bölüm arasında kararsız kalabilirsiniz. Kariyer testi çözerek, kişilik özelliklerinize göre seçebileceğiniz meslek alanlarını görebilirsiniz.
- Yakınlarınız, büyükleriniz ve arkadaşlarınızla tercihleriniz hakkında fikir alışverişi yapabilirsiniz, ancak unutmayın son karar sizin olacak!"