2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2023-YKS), 17-18 Haziran 2023 tarihlerinde düzenlenecektir.
17 Haziran 2023 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT), 18 Haziran 2023 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda ise Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacaktır.
Sınavın yaklaşmasıyla birlikte, YKS sınavına son kertede hazırlanacaklar için, Psikolog Senanur Erikgenoğlu İLKHA muhabirine görüşlerini aktardı. Psikolog Erikgenoğlu, yeni konular çalışmak yerine daha önceden çalışılan konuları son bir haftada pekiştirmenin daha çok faydalı olacağını belirtti.
"Uyku dengesizliği kaygı seviyenizi artırır"
Sınava bir hafta kala yapılmaması gerekenlere dikkat çeken Erikgenoğlu, "Uyku düzeni ve dengesizliğine dikkat edelim. Gece geç saatlere kadar çalışmak, sınav öncesi uyku düzenimizi bozar ve dikkat dağınıklığına neden olur. Uyku düzensizliği aynı zamanda kaygı seviyelerinin de artmasına neden olur. Uykunuzu düzenli bir şekilde almaya özen gösterin. Özellikle gece geç saatlerde çalışmamaya dikkat edin." dedi.
"Sağlıklı kafa sağlıklı vücutta bulunur"
Erikgenoğlu, beslenmenize dikkat etmeniz gerektiğini belirterek, "Sağlıklı kafa sağlıklı vücutta bulunur. Beslenmenize dikkat etmezseniz, sınav günü rahatsızlık hissi yaşayabilirsiniz. Ayrıca dikkat dağınıklığına neden olabilirsiniz. Kendinizi daha dinlenmiş hissedeceğiniz aktivitelere zaman ayırmalısınız. Bedeni yoracak aktivitelerden kaçınmalısınız. Çünkü zihinsel ve bedensel yorgunluk sınavınıza olumsuz bir etki yapabilir. Kendinizi ve zihniniz dinlendirecek aktivitelerle kaygı düşüncesini azaltabilirsiniz." dedi.
"Son haftalarda düşen netlerde çok önem yok"
Erikgenoğlu, "YKS öğrencilerinin çoğu son haftalarda deneme sınavlarındaki netlerini düşürür. Çünkü bazıları sınava fazla önem verir ve sınava yaklaştıkça kaygı düzeyleri artar. Bu nedenle düşük netler normal bir durumdur. Geçmişte yaptığımız hatalara takılıp kalmayalım. Zamana geri dönemeyiz. Sınavda kaygıyla başa çıkmamız ve onu kontrol etmemiz için, bu tür düşüncelerden kurtulmamız gerekiyor." diye açıkladı.
"Yeni deneyimler daha fazla kaygıya neden olabilir"
Son bir haftada, sosyal destek kaynaklarına başvurmanın oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Erikgenoğlu, "Aileniz, arkadaşlarınız ve sevildiğiniz ortamlarda bulunmanız kaygı seviyenizi düşürecektir. Yeni konular çalışmak yerine, önceden çalıştığınız konuları pekiştirmek daha faydalıdır. Farklı deneme yöntemleriyle hazırlanmayın. Var olan bir sisteminiz var. Yeni bir şeyler yapmak kaygı seviyenizi artırabilir. Çünkü yeni deneyimler daha fazla kaygıya neden olabilir. Sınavda kaygımızı azaltmak için, alışılagelmiş bir düzende gitmemiz önemlidir." dedi.