Kurban Bayramı sırasında et tüketiminin artacağı bu dönemde, sindirimi kolaylaştırmak için beslenmeye dikkat etmek büyük önem taşımaktadır.

Beslenme uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik, Kurban Bayramı'nda kırmızı etin tüketiminin yoğun olduğu dönemde etin saklama şartlarından pişirme yöntemine, miktarından tüketim zamanına kadar sağlıklı beslenmeyle ilgili önemli ipuçları ve uyaranlarda bulundu.

Çevik, kesilen kurban etinin hangi ortamda ve ne kadar süreyle saklanması gerektiği hakkında bilgi vererek, tüketilecek etin nasıl pişirilmesinin sağlık açısından büyük bir önem taşıdığının altını çizdi.

Bayram günlerinde nasıl ve ne kadar tüketilmesi gerektiği hakkında tavsiyelerde bulunan Çevik, özellikle kalp damar hastaları ve kolesterol hastalarının dikkat etmesi gereken konuları da dile getirdi.

"Kırmızı et C vitamini barındırmadığı için sebzelerle birlikte tüketilmelidir"

Beslenme uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik, kırmızı etin protein açısından çok zengin bir besin kaynağı olduğunu belirterek, "Kırmızı et protein açısından zengin bir besindir. Aynı zamanda vitamin ve mineralleri de içerir. Kırmızı etin pişirme yöntemleri çok önemlidir. Besin değerlerini kaybetmemek için daha çok haşlama, ızgara ve fırınlama gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Ayrıca kırmızı et C vitamini barındırmadığı için sebzelerle birlikte pişirilmeli veya sebzelerle birlikte tüketilmelidir. C vitamini açısından zengin besinleri aldığımızda sindirime yardımcı olur." şeklinde konuştu.

"Et, en az 12-24 saat buzdolabında bekletilmelidir"

Beslenme uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik

Çevik, kurban etinin kesildikten hemen sonra pişirilmemesi gerektiğinin altını çizerek, "Kurban Bayramı'nda kurbanlıklar kesildikten hemen sonra etin tüketilmemesi gerekiyor. Tüketildiğinde hazımsızlık ve mide sorunlarına neden olabilir. Ette sertlik oluşur, bu yüzden bekletilmesi gerekiyor. Et, en az 12-24 saat buzdolabında bekletilmelidir. Bekletildikten sonra tüketilebilir. Pişirme yöntemleri ne kadar önemliyse, yüksek ısılarda pişirildiğinde hem besin değeri kaybeder hem de kanserojen maddelerin oluşumuna neden olur. Yani zararlı etkilerine daha fazla maruz kalırız." ifadelerini kullandı.

"Bir kişinin alması gereken et miktarı 4-5 kuşbaşı kadardır"

Çevik, "Kırmızı etin sindirimi zordur. Bu nedenle Kurban Bayramı'nda fazla tüketildiğinde hazımsızlık ve mide sorunlarına neden olabilir. Bir kişinin alması gereken et miktarı sadece 4-5 kuşbaşı kadardır. Eğer kişide kalp damar hastalığı, kolesterol sorunu gibi sağlık sorunları varsa et tüketimi 15 günde bir olmalıdır. Et tüketildiğinde yanında bol miktarda salata tüketmek gereklidir, böylece sindirime yardımcı olur." şeklinde belirtti.

Kaynak: (İLKHA)