Kavurucu yaz aylarında az su içmek birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Ahmet Nas, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada bu konuda önemli uyarılarda bulundu.

Doktor Nas, sıcak hava nedeniyle vücudun daha fazla sıvıya ihtiyaç duyduğunu ve normal zamana göre günlük su tüketiminin artması gerektiğini belirtti. Günde en az 2-3 litre su içilmesi gerektiğini söyledi.

Kronik hastalıklara sahip olan böbrek ve şeker hastalarının yaz aylarında daha fazla su tüketmeleri gerektiğini vurgulayan Nas, mümkün olduğunca sıcak havadan kaçınmalarını önerdi.

Az su içmenin birçok hastalığa yol açabileceğine dikkat çeken Nas, zorunlu olmadıkça sabah 10.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiğini belirtti.

İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Ahmet Nas

"Yaz aylarında önemli olan şey su içmektir"

Sıvı alımının kişinin ihtiyaçlarına göre değişebileceğini belirten Nas, "Yaz aylarındayız ve bölgede çok yüksek sıcaklık derecelerine ulaşıyoruz. Bu durumda önemli olan şey su içmektir. Su tüketimi, kişinin aktivitesi, çalışma ortamı, yaş, kilo ve kronik hastalıklar gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir." dedi.

"Hastalar sıcak havadan kaçınmalı"

Kronik hastaların yaz aylarında sıvı tüketimine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini belirten Nas, şöyle devam etti:

"Bu hastalar mümkün olduğunca sıcak havadan kaçınmalı. Sağlıklı insanlardan daha fazla su içmeleri gerekiyor. Çalışma ortamının nemli olması da su ihtiyacını etkileyebilir. Nemli ortamlarda sıvı tüketimi daha az olabilir. Aşırı kilolu olmaları su kaybını artırabilir. Bu hastalar daha fazla su içmelidir."

"Su tüketimi 4-5 litreye kadar çıkabilir"

Hareketli bir yaşam sürdüren kişilerin sıvı tüketimini ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayan Nas, "Güneşte çok fazla kalmayan kişiler için günlük ortalama 2.5 veya 3 litre su içmek yeterli olabilir, ancak aşırı fiziksel aktivite veya hastalık durumunda bu miktar daha da artabilir. Bazı durumlarda 4, hatta 5 litreye kadar çıkabilir." şeklinde konuştu.

Doktor Nas, meyve suyu ve çorba gibi içeceklerin suyun yerini almasa da sıvı tüketimi açısından önemli olduğunu belirtti.

"Az su içmek enfeksiyona ve böbrek sorunlarına neden olabilir"

Nas, özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olan kişilerin az su içtiğinde enfeksiyon ve böbrek sorunlarına yol açabileceğini, baş dönmesi gibi sorunlarla karşılaşılabileceğini söyledi. Vücut direncinin düştüğü durumlarda diğer hastalıklara daha açık hale gelindiğini belirtti. Özellikle yaşlı ve kronik hastalarda baş dönmesi sonucu düşme ve kafa travmalarının gerçekleşebileceğini ifade etti.

"Mümkünse çok dışarıda vakit geçirilmemeli"

Kadınlarda az su içmenin idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabileceğine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Ahmet Nas, bebekler, yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişilerin böbrek hastalıklarıyla karşılaşabileceğini söyledi. Mümkünse çok fazla dışarıda vakit geçirilmemesi gerektiğini belirten Nas, zorunlu olmadıkça sabah 10.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında dışarıda fazla zaman geçirilmemesini önerdi. Bu saatlerde dışarıda olanların ise başlarını açık renkli bir şapka ile korumalarını ve sıvı tüketimini artırmalarını tavsiye etti.

Tuzlu yiyeceklerin sıvı tüketimini artırdığını belirten Nas, yazın tuzlu yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini söyledi. Kavun, karpuz, üzüm gibi meyvelerin de sıvı ihtiyacını artırabileceğini belirtti, ancak aşırıya kaçılmaması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: (İLKHA)