Van'da yaşanan acı depremlerden sonra hasar gören ve metruk bir binaya dönüşen Belediye Başkanlığı Hizmet Binası, 11 yıl sonra yıkılmak üzere karar alındı. Ancak binanın altındaki iş yerleri özel mülkiyet olduğu için, yıkımın ardından esnaf büyük mağduriyet yaşıyor.

Belediyenin alınan yıkım kararının ardından binanın yıkılması bir buçuk yıl sürdü. Ancak yeni bir bina yapılmaması ve binanın terk edilmiş haline gelmesi, kentin merkezinde utanç verici bir durum olarak duruyor.

Esnaf, binanın yıkılmasına izin verdikleri için pişman olduklarını belirtiyor ve yaşadıkları mağduriyeti anlatıyor.

"Hemen her gün belediyeye gidiyoruz ama bekletiliyoruz, çok mağduruz"

Necmettin Işık, 2002'den 2022'ye kadar binada iş yaptığını söyleyerek, bir buçuk yıldır yıkılan bina nedeniyle büyük mağduriyet yaşadıklarını ifade ediyor.

Necmettin Işık

Işık, "2011 depreminden sonra binanın hasarlı olduğunu söylediler. Hasar derecesi hızla arttı. Yetkililer ilgilenmedi ve binayı boşalttı. Biz mülk sahibi olduğumuz için iş yerlerimizi devam ettirdik. Binanın dış görünümü kötüydü ve hasar almıştı. Belediyeye kayyum atandıktan sonra bize yakışır bir bina yapalım dediler ve bizi ikna ettiler. Ancak bir buçuk senedir olumlu bir gelişme olmadı. Hemen her gün belediyeye gidiyoruz ama bekletilmeye devam ediyoruz. Çok mağduruz." şeklinde konuştu.

"Mülk sahibiyken kiracı durumuna düştük"

Necmettin Işık, alanın şehrin en işlek yerlerinden biri olduğunu belirterek, "Alan çöplüğe döndü. Çevredeki diğer esnaf da çok mağdur. İşlerimiz azaldı. Müşteri kaybımız çok fazla oldu. Mülkiyet sahibiyken kiracı durumuna düştük. Şu an kiralarımızı bile ödeyemiyoruz. Çok mağduruz. Yetkililere defalarca gittik ama hiçbir gelişme olmadı." dedi.

"Sadece mülk sahipleri değil çevredeki esnaf da sorun yaşıyor"

Azad Özeker, parkın karşısında esnaflık yaptığını belirterek, "Bu işe bir el atılması lazım, esnaf perişan durumda. Bu bölge Van'ın en işlek yerlerinden biri. Sadece yıkılan esnaf değil, çevredeki tüm esnaf zarar gördü. Satış yapamaz durumdayız. Buranın eski haline dönmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Zirai ürünlerini ayakkabıcı dükkanına bırakarak satış yapmaya çalışıyor

Volkan Öngön, yeni bir dükkan kiralayamadığı için zirai ürünlerini diğer esnaflara bırakarak satış yapmaya çalıştığını söyleyerek, "Mağdur edildik." dedi.

"Mağduriyetimizi dile getirmekten utanır hale geldik"

Ismini vermek istemeyen bir esnaf ise, yaşadıkları zorlu süreçten bıkmış olduğunu ve mağdur rolünde olmaktan utanç duyduğunu belirtiyor.

"Geçici bir yer vermedikleri gibi kendi mülkümüze geçici bir dükkân yapmamıza da izin vermiyorlar"

30 yıldır işlettiği mülkünden adeta kovulan bir diğer esnaf ise, "Yıllarca metruk bir halde bıraktılar. Tapulu malımız olduğu için çıkmak istemedik. Ancak yaklaşık 2 yıldır mağdur bırakıldık. Devlet söz verdi ama hiçbir şey yapmadı. Geçici bir yer vermedikleri gibi kendi mülkümüze bile geçici bir dükkân yapmamıza izin vermiyorlar. Herhangi bir kira desteği de alamadık." şeklinde dert yanıyor.

Kendi tapulu yerine derme-çatma bir çayevi açan esnaf, mağduriyetlerinin boyutunu gözler önüne seriyor.

Kaynak: (Haber Merkezi)