Cep telefonu fiyatlarında yaşanan son vergi artışlarıyla beraber Batman'da birçok telefon satıcısı iş yerlerini kapatma kararı aldı veya vergi artışından dolayı telefon satamadığını dile getirdi.

Batman'daki telefon satıcılarına göre, cep telefonlarının pasaport kayıt harçlarındaki yüzde 228 zam sonrasında işlerinin durma noktasına geldiği ve vatandaşların ve kendilerinin artan vergiler yüzünden cep telefonu alamaz duruma geldiği ifade edildi.

Döviz kuru ve vergi artışlarının işlerini olumsuz etkilediğini ve kendilerini ciddi bir şekilde mağdur ettiğini vurgulayan esnaf, yetkililere seslerini duyurmanın yollarını arıyor.

Nedim Karakuş

"İş yerimi satılığa çıkardım"

Cep telefonu satıcısı Nedim Karakuş, İLKHA muhabirine son bir buçuk senedir doğru dürüş iş yapamadıklarını söyledi.

Döviz kuru yükselmelerinden dolayı iş yapamadıklarını belirten Karakuş, şu anda dükkânında satışa sunabileceği bir cihazın bile olmadığını ifade etti.

Telefonlardaki vergi artışının ise işlerini tamamen durma noktasına getirdiğini söyleyen Karakuş, "Yurt dışından getirilen cihazların kayıt ücretleri 6 bin 100 liradan 20 bin liraya yükseltilmesi telefon piyasasını olumsuz etkiledi. Şu anda zarar ettiğim için iş yerimi satılığa çıkardım. Hükümetten yurt dışı cihaz kayıt ücretini 20 bin liradan eski fiyatına ya da makul bir seviyeye indirmelerini istiyoruz." dedi.

Tahsin Kaya

"Talebimiz vergi dilimlerini gözden geçirmeleridir"

Telefonlara yapılan yeni vergi artışlarının işlerini kötü etkilediğini dile getiren esnaf Tahsin Kaya, "Çünkü artan rakamlar yüzde 200'ü aşıyor. Garantili telefonlar çok pahalı olduğu için vatandaşlar alamıyor ve yurt dışından tanıdıkları aracılığıyla telefon getirtip vergisini ödüyordu. Bu şekilde biraz daha uygun fiyatlarla yeni bir telefon sahibi olunabiliyordu." şeklinde konuştu.

Garantili telefonların fiyatlarının düşmesi durumunda kimse yurt dışından telefon satın almaz ve daha çok yerli ürünlere yönelir dedi. Kaya, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bu şekilde hem insanlar rahatlayacak hem de esnaf daha fazla iş yapabilecek. Türkiye genelinde yaklaşık 100 bin telefon işiyle uğraşan esnaf bulunmaktadır. Durum bu şekilde olduğu sürece küçük esnaf ezilmeye devam edecek ve bu sorun giderek büyüyecektir. Çünkü döviz kuru artışı işimizi büyük ölçüde etkiliyor. KDV ve ÖTV artışları üzerine artışlar bizi ciddi şekilde mağdur ediyor. Maliye Bakanından talebimiz vergi dilimlerini gözden geçirmeleridir."

Hasan Gün

"Telefon satamaz hale geldik"

Vergi artışının yeni bir telefon sahibi olmayı lüks hale getirdiğini vurgulayan telefon satıcısı Hasan Gün, "Yasa çıktığı cuma gününden beri hala telefon satışı yapamıyoruz. Eskiden vergiler 6 bin 100 lirayken yeni telefonlara talep vardı, ancak bu fiyat 20 bin lirayı geçince telefon satamaz hale geldik. Telefonlardaki ÖTV ve KDV oranlarının düşmesi durumunda Türkiye'de satılan garantili telefonların fiyatları biraz daha uygun hale gelir ve insanlar yurt dışından değil, ülkelerindeki telefonları tercih etmeye başlar. Bu durumda ülkede döviz çıkışı azalır ve ülke ekonomisine katkı sağlanır." şeklinde konuştu.

Şehmuz Taşan

"Cep telefonlarında vergi indirimine gidilsin"

Halkın yeni bir telefon alamaz hale geldiğini ifade eden bir diğer telefon satıcısı Şehmuz Taşan, şunları söyledi:

"Özellikle 30 bin liralık bir telefonun fiyatı 60 bin liraya çıktı. Piyasa durdu ve artık iş yapamaz hale geldik. Kimse telefon satın almıyor çünkü piyasada kimse yok. Yasanın çıkışından itibaren vatandaşlar pasaport kaydı yaptırmak için gümrük kapılarına koştu. Piyasanın canlanması için hükümetin cep telefonlarında vergi indirimine gitmesini bekliyoruz."

Kaynak: (İLKHA)